Vijesti

PREVENTIVNIM PREGLEDIMA OBILJEŽEN SVJETSKI DAN SRCA

Objavljeno 29.09.2023.
News cover image

Oko 500 naših sugrađana obavilo je danas preventivne preglede na dva punkta – ispred Poliklinike i Centra za kulturu u centru grada čime je JZU Bolnica “Sveti Vračevi” u saradnji sa Udruženjem “Diabeta” iz Bijeljine obilježila Svjetski dan srca, 29. septembar.

Građani su imali priliku da izmjere krvni pritisak, nivo šećera u krvi, holesterol, zglobno-brahijalni indekst i dobiju korisne savjete od ljekara specijalista.
Svoj recept za zdrav život podijelio je sa nama šezdesetosmogodišnji Milisav Jović, koji kaže da redovno upražnjava fizičku aktivnost.  "Svakodnevnom vožnjom bicikla u dužini od 50 kilometara, pravilnom ishranom koja uključuje više manjih obroka tokom dana i izbjegavanjem kasnog večernjeg unošenja hrane, održavam svoje zdravlje.  Rezultati su fantastični - osjećam se odlično, pun energije i ponosan sam što ne koristim nikakve lijekove. ", kaže on.
Načelnik Odjeljenja za internističke grane, dr Aleksandar Janjičić, interventni kardiolog naveo je da su bolesti srca i krvnih sudova i dalje vodeći uzrok smrti u svijetu.
“Svjetska zdravstvena organizacija je ukazala da 80% osoba sa prijevremenim srčanim i moždanim udarom može biti prevenirano ako djelujemo na one faktore rizika koji su najodgovorniji za to. Prevashodno mislim na fizičku aktivnost i pušenje, ali i ono što je vrlo važno istaći to je i dijabetes. Dijabetes je jedan od glavnih rizika ne samo za pojavu moždanog udara već uopšte za bolesti srca i krvnih sudova”.
Dr Janjičić je istakao da je bijeljinska bolnica u posljednje tri godine značajno unaprijedila rad kardiologije.
“Podsjetiću, unazad tri godine  pokrenuli smo rad angio sale 24 časa, to znači da smo pripravni za naše pacijente, za infarkte miokarda 24 sata u sedmici, 365 dana u godini i do sada zbrinuli smo oko 550 infarkta. Prepoznati smo kako u našem regionu, tako i u regionu istočne Republike Srpske, te su pacijenti iz udaljenih krajeva dolazili kod nas pa čak i oni najugroženiji mladi pacijenti kojima je neophodno bilo uraditi što prije perkutanu intervenciju. Svjedoci ste da smo angažovali i Helikopterski servis Republike Srpske i ovo je prilika da se i njima zahvalimo. Zahvaljujemo se i kolegama sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Kamenica, Instituta Dedinje sa kojima imamo odličnu saradnju. Takođe želim pomenuti da smo prije tri godine pokrenuli rad pejsmejker centra, da smo implantirali preko 250 različitih pejsmejkera srca, da smo prošle godine pokrenuli rad elektrofiziologije srca, po čemu smo prepoznati kao centar koji može da rješava najkompleksnije aritmije srca zahvaljujući dolasku prof. dr Lazara Angelkov koji je dio našeg tima. Veike zasluge za napredak kardiologije ima menadžment Bolnice, prije svega, direktor prof.dr Zlatko Maksimović i podrša koju imamo od Vlade Republike Srpske, rekao je dr Janjičić. On je najavio da je u planu otvaranje nove angio sale u bijeljinskoj bolnici.
Sandra Milošević, predsjednik Udruženja dijabetičara “Diabeta” Bijeljina  naglasila je da je potrebno povećati broj preventivnih pregleda kako bismo rano otkrili bolesti i preuzeli kontrolu nad njima.
“Postoje rizični faktori za kardiovaskularne bolesti, kao što su pol, starost i nasljedni faktori, nad kojima ne možemo uticati. Međutim, postoje i faktori koje možemo kontrolisati putem zdravog načina života, uključujući fizičku aktivnost, prestanak pušenja i smanjenje konzumacije alkohola. Dijabetes, koji nažalost raste učestalo, ima snažnu vezu s kardiovaskularnim bolestima. Zabrinjava činjenica da se dijabetes tipa 2 sve češće dijagnostikuje kod mladih osoba. Ranije se smatralo da se ovaj tip dijabetesa javlja samo kod osoba starijih od 40 godina, ali zbog nezdravog načina života i gojaznosti, sve više mladih obolijeva. Alarmantan je podatak da svaki drugi stanovnik nosi simptome ovih bolesti, ali ih ne prepoznaje. Naše Udruženje se trudi da putem preventivnih pregleda, savjeta i edukacije spriječi dalje komplikacije i očuva zdravlje građana. Cilj nam je doprijeti do što većeg broja ljudi i pružiti im potrebnu podršku kako bismo zajedno očuvali njihovo zdravlje”, rekla je Miloševićeva i zahvalila se menadžmentu bijeljinske bolnice na podršci u provođenju preventivnih akcija Udruženja.