Vijesti

KOMPLEKSNE OPERACIJE JETRE I PANKREASA U SARADNJI SA VMA

Objavljeno 30.06.2021.
News cover image

Zahvaljujući uspješnoj saradnji sa Vojnomedicinskom akademijom /VMA/ iz Beograda,  u Bolnici “Sveti Vračevi” Bijeljina  uvedene su nove operativne procedure u liječenju jetre i pankreasa.

“Želja ovog regiona je da se napravi respektabilan medicinski centar gde praktično možemo obavljati najveći deo hirurških intervencija i kompleksnih medicinskih zahvata, bez potrebe slanja u druge regionalne bolnice”, rekao je novinarima načelnik Odjeljenja za hepatobilijarnu i pankreasnu hirurgiju VMA Darko Mirković.

Profesor Mirković, koji  je i Šef transplantacionog tima Republike Srbije, pohvalio je tehničke uslove, tim i saradnju sa ljekarima i menadžmentom bijeljinske bolnice na uvođenju vrlo kompleksnih hirurških intervencija tercijarnog nivoa.

“Da bi hirug mogao da radi trebaju tehnički uslovi i tim sa kojim radite, koje bijeljinska bolnica ima”, rekao je Mirković.

On je rekao da je sedam, osam dana postoperativno toliko značajno koliko i sama hirurška intervencija, te istakao da bez straha dolazi u Bolnicu “Sveti Vračevi” u Bijeljini i radi kompleksne hirurške intervencije, jer zna ko će se o pacijentima kasnije brinuti sa aspekta anestezije i odjeljenja hirurgije. Profesor Mirković je dodao da je iz ove bolnice nekoliko uspješno završenih specijalizacija na VMA, na hirurgiji i anesteziji.

Opšti hirurg supspecijalista vaskularne hirurgije iz bijeljinske bolnice dr Nemanja Janković, rekao je novinarima da su zahvaljujući saradnji sa prof. dr Darkom Mirkovićem za vikend u Bolnici “Sveti Vračevi” urađene tri kompleksne operacije i da su pacijenti dobro, kao i da je stručnjak sa VMA održao danas predavanje ljekarima bijeljinske bolnice na temu tumori jetre i nove metode liječenja.

Dr Janković je rekao je je prof. Mirković prijatelj Bolnice u Bijeljini i najavio obuhvatniju i intenzivniju saradnju, uz podršku direktora Bolnice “Sveti Vračevi” prof. dr Zlatka Maksimovića i želju da se operativne procedure liječenja bolesnika  podignu  na što viši nivo.“Dolazak prof. Mirkovića kod nas ima više benefita, prvo za naše korisnike, jer dobijamo vrlo kompleksne operacije koje se rade u vrlo malo centara u regionu, a benefit za naše ljekare , specijalizante i specijaliste hirurgije je da mogu dalje da se obučavaju sa profesorom. Zahvaljujući zainteresovanosti našeg direktora prof. Maksimovića, ova saradnja će se ubuduće još više intenzivirati” istakao je Janković.

On je dodao da je benefit cijelog društva smanjenje troškova, jer će se kompleksne operacije raditi u bijeljinskoj bolnici, umjesto da se pacijenti šalju u susjedne države.

“Zahvaljujući Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, pacijenti iz drugih regija mogu da se liječe u našoj zdravstvenoj ustanovi u Bijeljini”, zaključio je dr Janković.