Vijesti

USPJEŠNA SARADNJA BIJELJINSKE BOLNICE I KLINIKE IZ ŠVAJCARSKE

Objavljeno 02.11.2023.
News cover image

U protekla tri dana u bijeljinskoj bolnici boravio je dr Georgios Peros, /Jorgos Peros/ hirurg iz Švajcarske klinike koji je radio kolorektalne laparoskopske operacije u cilju unapređenja endoskopske hirurgije u Bijeljini.

Dr Peros je bio voditelj i edukator Workshop-a iz kolorektalne laparoskopske hirurgije, čiji je domaćin bila Bolnica „ Sveti Vračevi“ Bijeljina u saradnji sa Udruženjem endoskopskih hirurga BiH. Workshop – u su prisustvovali i hirurzi iz državnih bolnica Tuzle, Doboja, Sarajeva i Zvornika.
„Nastavlja se uspješna saradnja između bijeljinske bolnice i klinike Winterthur u Švajcarskoj. Podsjetiću, naša dva hirurga su završila edukacije na ovoj klinici, a sada je dr Jorgos ispred svoje ustanove tri dana boravio u Bijeljini, radio u našoj operacionoj sali i to je najbolji put kako zajedno možemo činiti da naši stanovnici imaju najbolju uslugu. Kao dirketor ove ustanove omogućiću svima koji to žele usavršavanje u inostrastvu i sticanje novih znanja od najboljih stručnjaka u svijetu“, rekao je prof.dr Zlatko Maksimović, direktor JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina.
Dr Georgios Peros kaže da je veoma zadovoljan dobrom organizacijom i izgledom operacionih sala u bijeljinskoj bolnici.
„Ovo je dobra i odlično organizovana bolnica, operaciona sala je veoma čista i lijepo je biti u njoj. Juče je tokom operacije bilo sve veoma dobro organizovano i sve je bilo na svom mjestu. Uradili smo laporoskopiju, imali smo materijala da uradimo ono što smo htjeli i atmosfera u operacionoj sali je bila mnogo dobra, svi su radili kao tim i to mi se posebno dopalo“, rekao je dr Georgios.
Dr Milan Todorović, načelnik Odjeljenja za hirurške grane bijeljinske bolnice kaže da je dolazak dr Jorgosa bio veoma koristan i najavio nastavak saradnje.
„Urađena je zahtjevna laparoskopska operacija rektuma kod pacijenta srednje životne dobi. Operacija protekla uspješno, a pacijent se osjeća dobro. Pored praktičnog rada, u okviru Workshop-a dr Jorgos je održao predavanje na temu kolorektalne laparoskopije. Udruženje endoskopskih hirurga BiH i Bolnica „Sveti Vračevi“ nastavlja saradnju sa kantnalnom bolnicom u švajcarskom gradu Winterthur i planiramo odlazak i drugih ljekara kao i medicinskih sestara tehničara na usavršavanje u Švajcarsku", rekao je on.
Milan Todorović je prošao edukaciju iz kolorektalne laparoskopije u kantonalnoj Klinici u švajcarskom gradu Winterthur, nedaleko od Ciriha i svoje stečeno znanje danas primjenjuje u bijeljinskoj bolnici.
Workshop-u u bijeljinskoj bolnici prisustvovao je prof.dr Samir Delibegović, predsjednik Udruženja endoskopskih hirurga BiH, koji se zahvalio menadžmentu Bolnice u Bijeljini na gostprimstvu i podršci na unapređenju ednoskopske hirurgije u BiH.