Vijesti

SVJETSKI DAN RADIOLOGIJE - 8. NOVEMBAR “Radiološki tehničari i radiolozi kao podrška pacijentima”

Objavljeno 08.11.2022.
News cover image

Svjetski dan radiologije tradicionalno se u svijetu obilježava na današnji dan, 8. novembra, kada je Wilhelm Conrad Röntgen otkrio postojanje X-zraka 1895. godine. Svjetski dan radiologije je prilika za podizanje svijesti o važnosti, zastupljenosti, ulozi i doprinosu radiologije u održavanju nacionalnog zdravlja. Ovogodišnja tema je “Radiološki tehničari i radiolozi kao podrška pacijentima”

Uloga Službe za radiologiju u bijeljinskoj bolnici od velike je važnosti za sve naše pacijente i korisnike zbog čega je menadžment Bolnice “Sveti Vračevi” , na čelu sa direktorom prof. dr Zlatkom Maksimovićem u posljednje dvije godine mnogo ulagao u nabavku nove, savremene opreme za radiološku dijagnostiku. Zahvaljujući nabavci novog 128 - slajsnog CT aparata, uvedene su nove procedure angiografije: aortografija, angiografija glave i vrata, angiografija gornjih i donjih ekstemiteta.
Nabavkom najnovijeg MR uređaja, uvedeni su novi protokoli i omogućen veći program usluga.
Bijeljinska bolnica sada ima tri CT aparata, dva uređaja za magnetnu rezonancu, a takođe posjedujemo veliki broj ultrazvučnih uređaja.
Odnedavno je obavljena i digitalizacija mamografije.
Služba za radiologiju nastaviće sa uvođenjem novih protokola, što će mnogo značiti našim korisnicima za bržu i precizniju dijagnostiku.