Vijesti

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV TUBERKULOZE

Objavljeno 23.03.2023.
News cover image

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV TUBERKULOZE obilježava se 24. marta svake godine, s ciljem da se skrene pažnja javnosti na tuberkulozu, bolest koja i dalje predstavlja značajan zdravstveni problem u većem dijelu svijeta. Pretpostavlja se da je danas uzročnikom tuberkuloze zaražen svaki treći čovjek u svijetu, a svaka neliječena osoba oboljela od tuberkuloze zarazi 10 do 15 ljudi u svojoj okolini.

24.marta 1882. godine Robert Koh je objavio svoje otkriće uzročnika tuberkuloze, Mycobacterium tuberculosis. Njemu u čast ova bakterija je dobila  ime Kohov bacil.

Od januara 2023. godine, zahvaljujući angažovanju menadžmenta JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina, na čelu sa direktorom prof. dr Zlatkom Maksimovićem, uvedena je nova dijagnostička procedura  - detekcija  Mycobacterium tuberculosis PCR metodom u realnom vremenu. 

„Uvođenje ove PCR metode omogućava nam  bržu i efikasniju dijagnostiku tuberkuloze,  a samim tim i blagovremeno provođenje adekvatne terapije. Tuberkuloza je zarazna bolest koja se najčešće javlja na plućima, ali isto tako može da se javi i na ostalim organima. PCR metodom moguće je detektovanje Mycobacterium tuberculosis iz širokog spektra uzoraka“, izjavila je načelnica Odjeljenja za pulmologiju bijeljinske bolnice prim.dr Slađana Trifković, regionalni koordinator za tuberkulozu. 

Tuberkuloza se prenosi kašljem, putem kapljica iz grla i pluća osoba koje imaju aktivno oboljenje respiratornih organa uzrokovano ovim bacilom.

Simptomi aktivne tuberkuloze pluća su: kašalj, suv ili sa iskašljavanjem, često sa primjesama sukrvice ili krvi, slabost, malaksalost, gubitak tjelesne težine, povišena temperatura, noćno preznojavanje, kod težih oblika otežano disanje i bol u grudima.

Od tuberkuloze najčešće obolijevaju osobe u direktnom kontaktu sa oboljelim, osobe koje žive u kolektivnim i alternativnim smještajima sa lošim higijenskim uslovima života, socijalno ugrožene kategorije stanovništva, djeca i starije osobe, te osobe sa oslabljenim imunim sistemom. 

Rizik obolijevanja od tuberkuloze takođe povećavaju zavisnost od alkohola i/ili droga, pušenje, šećerna bolest, maligne bolesti, hronična bubrežna bolest, dugotrajna imunosupresivna terapija, transplantacija organa ili postojanje infekcije HIV-om. Za liječenje tuberkuloze koriste se kombinacije antibiotika (antituberkulotika), u periodu od najmanje šest mjeseci.

Uprkos tome što je izlječiva u najvećem procentu, tuberkuloza je bolest koja se javlja epidemijski u zemljama jugoistočne Azije i Afrike.  U svijetu je  bila najsmrtonosnija zarazna bolest, do pandemije COVID19. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, preko 4500 osoba svaki dan u svijetu umre a skoro 30.000 oboli od ove bolesti, uglavnom u zemljama u razvoju, u siromašnim i marginalizovanim zajednicama. Pojava multirezistentne tuberkuloze predstavlja veliku prijetnju zdravstvenoj sigurnosti i značajno ugrožava dosadašnje uspjehe postignute u borbi protiv tuberkuloze.

Kontrola tuberkuloze u Republici Srpskoj obavlja se kroz rad zdravstvenih ustanova, te kroz aktivnosti Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. Tuberkuloza  se liječi prema Nacionalnom programu borbe protiv tuberkuloze.

Incidencija tuberkuloze u Republici Srpskoj je u poslednjih nekoliko godina u padu. Tako je tokom 2014. godine prijavljeno 382 novooboljelih od tuberkuloze,  2015. godine 353, 2016. godine 306 osoba, 2017. godine je prijavljeno 234, a tokom 2018. godine prijavljeno je 192 oboljelih od tuberkuloze.