Vijesti

СВЕЧАНО ОТВОРЕН ДРУГИ СИМПОЗИЈУМ О АРИТМИЈАМА У БИЈЕЉИНИ

Objavljeno 24.05.2024.
News cover image

Друди симпозијум о аритмијама који је окупио еминентне стручњаке из ове области са подручја Републике Српске, Србије и Федерације БиХ свечано је отворен данас у Хотелу „Дрина“ у Бијељини.

 Љекари специјалисти ће током два симпозијумска дана, кроз четири научне сесије, имати прилику да размијене своја знања и искуства из савремене клиничке аритмологије с посебним нагласком на најновије технологије те дати нове смјернице које ће отворити напредније могућности лијечења пацијената са срчаним аритмијама.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске др Ален Шеранић истакао је да је врло важно имати овакву врсту симпозијума када говоримо о аритмијама, прије свега из разлога што имамо у пост ковид ери све врсте компликација са којима се сада сусрећемо, а аритмије су једне од њих.

-              Размјена искустава колега из Хрватске, Србије, Републике Српске, Федерације БиХ омогућиће учесницима да стручно напредују кроз размјену знања и вјештина и да унаприједе свој рад. То је врло важно за директан утицај на пацијента који ће имати могућности да се квалитетније лијечи у овим системима. Када говоримо о аритмијама, Болница Бијељина је учинила искорак у складу са планом Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске који смо са предсједником Републике и подржали а то подразумијева да смо у оквиру Болнице Бијељина суфинансирали и покренули активности на отварању још једне ангио сале која ће превасходно бити намјењена електрофизиологији срца и за олакшавање у лијечењу свих обољења које се вежу за овакву врсту сале. Професор Ангелков уз свој ентузијазам уз подршку Болнице и уз рад др Ловрић представљају окосницу тог рада у бијељинској Болници. То је важно не само за Семберију већ и за цијелу Републику Српску, рекао је министар Шеранић.

Предсједник Удружења кардиолога Републике Српске, прим. др Милица Ловрић, шеф Одсјека за кардиологију у Болници Бијељина рекла је да јој је изузетна част што се овако један велики скуп одржава у Бијељини.

-              Прошле године сам најавила да ће се овакви скупови на тему аритмија организовати у наредном периоду и да ће то постати традиција. Наравно, на томе смо посебно захвални Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске и на отварању још једне ангио сале за електрофизиологију. Захваљујући и проф. др Ангелкову кардиологију у Бијељини придружили смо центрима за електрофизиологију и за аритмију. Знамо да су кардиоваскуларне болести у порасту у цивилизованим земљама па тако и у нашој земљи, да су срчане аритмије одговорне за патолошка стања и сигурно за велики број хоспитализација нажалост и леталних исхода и управо на оваквом стручном скупу имамо прилику да размјенимо искуства и знања са еминентним стручњацима из области кардиологије и не морамо ићи по знање у неке друге центре. На овом скупу ће се презентовати дијагностички кораци код срчаних аритмија које срећемо непосредно у клиничкој пракси, презентовати начине лијечења гдје поред конзервативног имамо и инвазивне процедуре које подразумијевају управо аблацију срчаних аритмија. Фактички, све се аритмије могу аблатирати а то подразумијева примјену различитих имплатибилних уређаја. Акценат је управо на развоју савремене технологије и нових смјерница како бисмо боље и значајније дали допринос лијечењу наших пацијената којих је нажалост све већи број, изјавила је др Ловрић.

ВД директор ЈЗУ Болница „Свети Врачеви“ Бијељина прим. др Микајло Лазић истакао је да је бијељинска Болница препознала значај кардиоваскуларних болести и да су уложена велика средства у развој дијагностике и терапијских процедура у нашој болници и у ангио салу које за сада имамо двије.

-              Захвалност дугујемо предсједнику Републике Српске, Влади Српске и Министарству здравља који су препознали ове проблеме и значајна средства уложили у развој ове врсте медицине у нашем региону. Бијељина је постала један препознатљив кардиолошки центар и што се тиче интервентне кардиологије нарочито електрофизиологије и електростимулације који су подигнути на један виши ниво. Захваљујући доласку проф. Ангелкова 2021. године када смо од обичних процедура из електростимулације и уградње првих пејсмејкера дошли до нивоа да радимо све процедуре из електрофизиологије, рекао је др Лазић.

Проф. др Сандро Брусић из Клиничког центра Ријека истакао да његова сарадња са бијељинском болницом траје дужи временски период.

-              Први пут сам овдје дошао прошле године и тада смо почели уграђивати неке нове врсте уређаја и јако сам изненађен, ради се о једној врло лијепој и модерној болници а оно што је најбитније јесу људи. Овдје постоји један млад и ентузијастичан тим, нагласио је проф. др Брусић.

Проф. др Лазар Ангелков рекао је да кардиолози у бијељинској Болници имају знање за увођење нових технологија које се уводе у свијету а да то изискује нова улагања и додао да се нада да ће уз домаћинско пословање и подршку Министарства здравља и Фонда здравственог осигурања надам у томе и успјети.

На Симпозијуму присуствују љекари специјалисти из ИКВБ Дедиње, ИКВБ Сремска Каменица, КЦ Бежанијска коса, Универзитетског клиничког центра Републике Српске, MIB (Medical institute Bayer) Тузла и ЈЗУ Болница “Свети Врачеви” Бијељина. Скуп се одржава под покровитељством Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске а у организацији Удружења кардиолога Републике Српске и ЈЗУ Болница “Свети Врачеви” Бијељина.