Vijesti

Sve je spremno za održavanje velikog hirurškog skupa u Bolnici „Sveti Vračevi“

Objavljeno 30.03.2023.
News cover image

U petak, 31.03.2023. godine JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina biće domaćin velikog hirurškog skupa koji će okupiti više od 50 hirurga iz cijele Republike Srpske.

Workshop na temu „Laparaskopske operacije ventralnih kila eTEP metodom“ u organizaciji Udruženja hirurga Republike Srpske i Odjeljenja za hirurške grane bijeljinske bolnice biće emitovan uživo putem youtube kanala Bolnice „Sveti Vračevi“.

Direktor Bolnice “Sveti Vračevi” prof.dr Zlatko Maksimović rekao je da je ovo veliki događaj za bijeljinsku bolnicu i za našu hirurgiju koja je u posljednje dvije godine napravila veliki iskorak u razvoju laparoskopske hirurgije. 

Tokom Workshop-a biće prikazana pokazna operacija koju će izvoditi dr Bojan Radovanović, specijalista opšte hirurgije iz Beograda. 

Dr Bojan Radovanović je eminentni stručnjak iz oblasti laparoskopske hirurgije koji je 1995.godine, nakon usavršavanja u Hong Kongu, obavio prvu laparaskopsku operaciju preponske kile u Srbiji, nakon čega uvodi u redovan program laparoskopske operacije incizionih, želudačnih kila, kao i druge operacije iz domena abdominalne hirurgije. 

Dr Radovanović trenutno radi na uvođenju e TEP endoskopske procedure u redovnu upotrebu kod operacija incizionih kila.

Drugu laparoskopsku operaciju će izvesti dr Milan Todorović, specijalista opšte hirurgije iz Bolnice “Sveti Vračevi” zajedno sa kolegama. 

Program Workshop-a će biti akreditovan od strane Savjeta za zdravlje Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. 

Večeras je u etno selu Stanišići održan sastanak Upravnog odbora Udruženja hirurga Republike Srpske, koju je vodio predsjednik Udruženja prof.dr Siniša Maksimović, hirurg iz bijeljinske bolnice. Dr Milan Todorović, šef Odjeljenja za hirurške grane u Bolnici “Sveti Vračevi” je sekretar ovog Udruženja.