Vijesti

RAK DEBELOG CRIJEVA SVE ČEŠĆI ZDRAVSTVENI PROBLEM

Objavljeno 16.02.2022.
News cover image

Rak debelog crijeva i rektuma,  poznatiji kao kolorektalni kancer, treća je najčešća vrsta kancera kod muškaraca i žena. Posljednjih godina bilježimo porast broja zloćudnih tumora debelog crijeva u našoj populaciji . 

U bijeljinskoj bolnici godišnje se uradi oko 100 operacija karcinoma debelog crijeva, od koji su oko 30 odsto hitni slučajevi sa obilnim krvarenjima ili zapetljajem crijeva. Što se kasnije otkrije, prognoze za izlječenje kolorektalnog karcinoma su sve lošije, kaže dr Milan Todorović, specijalista opšte hirurgije u JZU Bolnica “Sveti Vračevi”.  
Dr Todorović ističe da se bijeljinska bolnica može pohvaliti sjajnim timom stručnjaka koji se bave oboljenjima debelog crijeva. U našoj ustanovi se rade skoro sve operacije tumora debelog crijeva, bilo koje lokalizacije. 
Zahvaljujući razumijevanju i sposobnosti našeg menadžmenta, na čelu sa prof. dr Zlatkom Maksmovićem, naša ustanova je od prošle godine dobila novi stub, koji nam omogućava da manje tumore debelog crijeva operišemo laparoskopski.  Indikacije za laparoskopsku operaciju tumora debelog crijeva su manji tumori, bez infiltarcije u okolno tkivo, da pacijent nije gojazan...
U našoj zdravstvenoj ustanovi veliki akcenat se stavlja na prevenciju. Redovni kontrolni pregledi omogućavaju da se tumori otkriju u ranoj fazi kada su šanse za izlječenje mnogo veće, kao i povratak normalnom životu, ističe dr Todorović. 

Rano otkrivanje karcinoma debelog crijeva -bolja prognoza za izlječenje
Skrining karcinoma debelog crijeva podrazumijeva tri uzastopna testa na okultno krvarenje kod osoba koje nemaju simptome. Ukoliko pacijent ima svježu krv u stolici, najbolje je uraditi kolonoskopiju, kojom može da se otkrije i druga patologija debelog crijeva ili rektuma, hemoroidi, polipi, upala debelog crijeva i dr. oboljenja.
 Kolonoskopija  - zlatni standard u dijagnostici kolonorektalnog karcinoma
Kolonoskopija nije jedina metoda za otkrivanje tumora debelog crijeva, ali ako se pregledom ili CT kolonografijom posumnja na tumor, kolonoskopija je metoda kojom se to dokazuje. Dakle, kolonoskopija u kliničkoj praksi predstavlja zlatni standard u ranoj dijagnostici tumora debelog crijeva. Rizične grupe su osobe sa pozitivnom porodičnom anamnezom ili sa ličnom anamnezom  kolorektalnih polipa , te bi trebalo da se češće kontrolišu. Međutim, na pojavu bolesti utiče u velikoj mjeri i stil života. Preporuka je da muškarci poslije 50-te, a žene poslije 55-te godine života obavezno urade kolonoskopiju. 
Statistike pokazuju da redovna kontrola može spriječiti više od 60 % smrtih slučajeva čiji je uzrok rak debelog crijeva.https://www.youtube.com/watch?v=5GBnokhsT8U&t=240s https://www.youtube.com/watch?v=FNlm9YCS8eQ&t=347s

https://www.youtube.com/watch?v=5GBnokhsT8U&t=240s https://www.youtube.com/watch?v=FNlm9YCS8eQ&t=347s