Vijesti

PREDAVANJE NA TEMU PREVENTIVA JE NAJBOLJI LIJEK

Objavljeno 24.10.2023.
News cover image

U prepunoj sali Narodne biblioteke „Filip Višnjić“ u Bijeljini večeras je održano predavanje pod nazivom „Preventiva, najbolji lijek“, koje je organizovalo Udruženje žena oboljelih od karcinoma dojke „Gea“ povodom oktobra – mjeseca borbe protiv ove zloćudne bolesti.

U uvodnoj riječi prof. dr Zlatko Maksimović, direktor Bolnice „Sveti Vračevi“ je istakao veliki doprinos koji Udruženje „Gea“ čini za žene oboljele od karcinoma dojke i podsjetio na dugogodišnju uspješnu saradnju i postignute zajedničke rezultate.
„Večeras sam ovdje sa posebnim osjećanjima jer sam od samog početka sa Udruženjem "Gea". Oni su prisutni već gotovo 20 godina, i sjećam se kako je sve počelo davne 2008. godine. Na njihovu inicijativu, pokrenuta je kampanja za nabavku novog mobilnog mamografa, što smo uspješno ostvarili početkom 2009. godine. Tada sam bio direktor Doma zdravlja i bili smo prva javna ustanova u našoj državi koja je imala mobilni mamograf. Sjećam se koliko su te žene marljivo radile, od prve predsjednice Goce Stupar, preko gospođe Đuje Pejić, pa do današnje predsjednice, Sanje Drinić. Njihova predanost i trud u pružanju podrške oboljelima od raka dojke su za svaku pohvalu. Kroz svoj angažman, one su značajno pomogle medicinskom sektoru, a prije svega svim oboljelim koji se suočavaju s ovom teškom bolešću. Ja ću i danas, kao direktor bolnice, ali i kao običan čovjek, pružiti punu podršku Udruženju "Gea". Njihov rad je neprocjenjiv i s ponosom ću nastaviti podržavati njihovu vrijednu misiju”, istakao je Maksimović.
Sanja Drinić, predsjednica Udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke "Gea" Bijeljina kaže da bi svaki mesec trebalo da se stavi akcenat na ovo oboljenje i da se redovno apeluje na značaj preventivnih pregleda.
“Ovo predavanje nije upućeno samo oboljelim ženama od karcinoma dojke, nego i za zdrave žene da se informišu o rizicima, o simptomima o preventivi kako skrenule pažnju na svoje svoje zdravlje. Cilj predavnja jeste da je preventiva osnov zdravlja i uspješnog liječenja”, rekla je Drinićeva.
Ona je istakla da je važno da se žene ne oslanjaju samo na godišnje preglede nego da obrate pažnju na sve simptome koje tijelo upućuje. Posebno, kako je istakla, što se granica oboljelih pomjerila ka mlađim ženama.
"Moram naglasiti da ženska populacija, već poslije dvadesete godine života, treba da uradi samopregled, a naravno, tu su zdravstveni radnici na usluzi da reaguju. Karcinom dojke je veoma zastupljen i nažalost, odnosi mnoge živote. Borba protiv karcinoma dojke je zajednička i u tom smislu apelujem na žensku popuaciju da ozbiljno shvate savjete ljekara, rekla je direktorka Doma zdravlja Bijeljina prim.dr Danijela Đukin.
Predavači su bili onkolog dr Biljana Marjanović, ginekolozi iz bijeljinske Bolnice i Doma zdravlja dr Miomira Brkić i dr Bojan Stević, radiolozi iz ove dvije zdravstvene ustanove dr Jela Aleksić i dr Jelena Marić i psiholog Helena Vuletić.