Vijesti

Potpisan sporazum između bijeljinske bolnice i Instituta iz Kamenice: KAMENICA I BIJELJINA NA ISTOM ZADATKU

Objavljeno 15.02.2023.
News cover image

Prof.dr Zlatko Maksimović: ”Izlazimo iz okvira bijeljinske regije” Prof.dr Aleksandar Redžek: “Bijeljinska bolnica u posljednje dvije godine rapidno napreduje"”

Direktori JZU Bolnice “Sveti Vračevi” Bijeljina i Instituta za kardiolaskularene bolesti Vojvodine iz Sremske Kamenice, prof. dr Zlatko Maksimović i prof. dr Aleksandar Redžek, potpisali su danas u Bijeljini sporazum o saradnji ove dvije zdravstvene ustanove.

“Ovo je još jedan od velikih dana za bijeljinsku bolnicu, juče smo imali dva helikopterska transporta u našu ustanovu, što pokazuje da naša bolnica prevazilazi svoje okvire, okvire naše Semberije i regije,  opština koje pokrivamo. Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine iz Sremske  Kamenice isto tako prevazilaze svoje okvire. To je ustanova čiji su rezultati priznati i poznati  ne samo u Srbiji, nego i kod svjetske javnosti i to je razlog što smo mi danas zajedno”, rekao je prvi čovjek bijeljinske bolnice.

On je rekao da je sa profesorom Redžekom dogovorio saradnju prije šest mjeseci i ona već traje.

“Posljednja četiri mjeseca kolege iz Instituta su prisutni fizički ne manje od sedam dana u mjesecu koji ovdje borave. To je jedan od vidova saradnje. U ugovoru koji smo potpisali pored liječenja pacijenata, veoma važna su još dva stuba naše saradnje. Jedan se odnosi na na naučno- istarživački rad, a drugi na edukaciju zaposlenih”, pojasnio je dr Maksimović. 

Maksimović je istakao  da se saradnja i sa Institutom za kardiovaskularene bolesti Dedinje nastavlja, jer sve je veći broj pacijenata , ne samo iz Republike Srpske, nego i iz Federacije BiH koji se liječe u bijeljinskoj bolnici od kardiovaskularnih bolesti.

“Za posljednje dvije godine otkako smo otvorili angio salu da radi 24 sata dnevno, uradili smo preko 400 akutnih infarkta. Mnogi životi su spaseni. Godišnje u angio sali imamo od 1500 do 2000 procedura. Dnevno imamo deset procedura u angio sali”, naglasio je Maksimović.

Zbog povećanog obima posla, postojeća angio sala u bijeljinskoj bolnici više ne može da izdrži toliki broj procedura, to je razlog za pokretanjem inicijative da gradimo još jednu angio salu. već fali prostor ostao I koga bi maksimalno iskoristili I kako bi imao adekvatne uslove za rad.

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine prof.dr Aleksandar Redžek izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma sa bijeljinskom bolnicom što, kako je rekao, predstavlja krovni sporazum dugogodišnje saradnje.

“Posebno bih hteo da iskaknem da je ova saradnja dobila na zamahu poslednje dve godine od kada je prof. dr Zlatko Maksimović  direktor jer Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine iz Sremske Kamenice je bila uvek avangardna i progresivna ustanova čiji je imperativ bio uvođenje novih procedura u cilju unapređenja lečenja naših pacijenata. Sada i u bijeljinskoj bolnici imamo saradnike koji su prepoznali, koji sami imaju imperativ u svom radu, podizanje kvaliteta lečenja pacijenata i ovakva saradnja između dve zdravstvene ustanove može samo da doprinese tome. Mi ćemo nastaviti i u budućnosti da u svim segmentima našeg zajedničkog rada podižemo nivo naše međusobne komunikacije i saradnje”, rekao je prof. Redžek.

Institut za kardiovakularne bolesti Vojvodine Kamenica je referentna ustanova za lečenje kardiovaskularnih bolesti na području Vojvodine,  jedina je tercijarna ustanova tog tipa, sa preko milion ležećih pacijenata tokom 45 godina postojanja, sa više od  40.000 kardiohirurških zahvata, preko 100. 000 interventnih procedura i značajnim iskorakom u elektrofiziologiji. 

Današnjem potpisivanju sporazuma prisustvovali su:  prof. dr Milovan Petrović rukovodilac Klinike za kardiologiju u IKVBV Sremska Kamenica. prof.dr Lazar Angelkov, kardiolog i šef Odsjeka za aritmije u bijeljinskoj bolnici,  dr Aleksandar Janjičić, interventni kardiolog i načelnik Odjeljenja za internističke grane u Bolnici „Sveti Vračevi“ Bijeljina, dr Milan Todorović, hirurg i zamjenik načelnika Odjeljenja za hirurgiju i glavna sestra Bolnice Milica Dikić.