Vijesti

OTVORENA PRVA “ŠKOLA ARITMIJA”

Objavljeno 02.12.2023.
News cover image

Ministar zdravlja i socijalne zaštite dr Alen Šeranić otvorio je danas u Bijeljini “Školu aritmija” nakon čega je nenajavljeno sa direktrom bijeljinske bolnice prof. dr Zlatkom Maksimovićem obišao ovu zdravstvenu ustanovu.

Prva “Škola artimija” koja je okupila veliki broj eminentnih stručnjaka iz oblasti kardiologije iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, JZU Bolnica “Sveti Vračevi” Bijeljina, Univerzitetske bolnice Foča i MIB (Medical institute Bayer) Tuzla, održava se danas u Etno selu “Stanišići” u organizaciji Udruzenja kardiologa Republike Srpske i farmaceutske kompanije “Alkaloid”.

Kroz jednodnevnu “Školu artimija” biće tematski obrađene nekoliko sesija i panel diskusija, nakon čega će biti doneseni konkretni zaključci.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske dr Alen Šeranić čestitao je Udruženju kardiologa Republike Srpske na kontinuiranim edukacijama koje provode od Trebinja, Banjaluke, Bijeljine, i na unaprijeđenju zdravstvenog sistema Republike Srpske.

-              Kada govorimo o “Školi aritmija” i elekrofiziologiji srca moram da istaknem Bolnicu Bijeljina i direktora prof. dr Zlatka Maksimovića koji su u punom kapacitetu prihvatili strategiju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, a to se ogleda u tome da smo dali mogućnost svakoj bolnici na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite da izaberu jedan segment i da se u tom segmentu razvijaju.  Elektrofiziologija stvarno napreduje ovdje u Bijeljini i predstavlja jedan regionalni zamah kada govorimo o sistemu zdravstva u Republici Srpskoj. Imaćete priliku da razgovarate sa ljudima koji su došli ovdje da uče I unapređuju svoja znanja. Medicina napreduje nesmanjenom žestinom i mi moramo da budemo u toku svega toga. Oprema i prostor su samo jedno, a ono što je najvažnije su ljudi i moje čestitke Udruženju kardiologa, predjsednici prim. dr Lovrić koja nastavlja jedan kontinuitet aktivnosti koji su radili prethodnih godina, istakao je ministar dr Šeranić.

Primarijus dr Milica Lovrić, predsjednik Udruženja kardiologa Republike Srpske rekla je da je značaj aritmije nemjerljiv jer statistike ukazuju da su kardiovaskularne bolesti u porastu u svim civilizovanim zemljama.

-              Aritmije nastaju kao posljedica različitih patoloških stanja, I odgovorne su za veliki broj hospitalizacija i nažalost veliki broj smrtnih ishoda. Aritmije nastaju kao posljedica poremećaja u stvaranju i provođenju srčanog ritma. Dugi niz godina okosnicu liječenja srčanog ritma su činili lijekovi, ali zahvaljujući savremenoj medicini koja je iznjedrila nove transkateterske tehnike, odnosno, primjenu radiofrekventne ablacije i krioenergije možemo da riješimo mnoge aritmije što je veliko zadovoljstvo kardiologa. I pored tog velikog uspjeha koje nude krioablacijske tehnike, to je invazivna metoda, koja zahtjeva i poseban odabir pacijenata, i upravo taj odabir određuje kardiolog. Ono čime možemo da se pohvalimo, bijeljinska bolnica se pridružila Centru za aritmije u Banjaluci. U Bijeljini se sada rade nefarmakološke tehnike liječenja aritmije. Na ovom skupu ljekari porodične medicine i internisti imaće priliku da čuju naša iskustva, i da ponesu nova znanja koje će im sigurno koristiti u daljem radu, rekla je dr Lovrić.

Prof. dr Zlatko Maksimović, direktor JZU “Sveti Vračevi” Bijeljina iskoristio je priliku da se zahvali Udruženju kardiologa Republike Srpske, predsjednici Udruženja prim. dr Lovrić, Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske kao i svim kolegama, što je baš Bijeljina danas domaćin ovako važnom stručnom skupu.

-              Shvatam to kao dokaz da Bijeljina dosta napreduje, u liječenju aritmija i svakako da postajemo vodeći centar u BiH u liječenju aritmija. Bijeljinska bolnica je posljednjih godina dosta napredovala u liječenju aritmija, podsjetiću da završavamo potrebne procedure za izgradnju još jedne angiosale. Sasvim izvjesno je da će u roku od dva, tri mjeseca Bijeljina dobiti još jednu angiosalu koja će prvenstveno služiti za eletrofiziologiju. Već imamo nabavljen 3D maping sistem, što je bilo neophodno da se eletrofiziologija može raditi u 100% slučajeva što imaju samo najveći vodeći centri u okruženju. Sa pozicije direktora ću I dalje ulagati u ovu oblast, s obzirom da su kardiovaskularne bolesti ubjedljivo najčešća oboljenja na našem području, rekao je prof. dr Maksimović.

Nakon svečanog otvaranja stručnog skupa, ministar Šeranić je boravio u neformalnoj posjeti  bijeljinskoj bolnici prilikom koje je u prijatnoj atmosferi obišao pacijente koji su na liječenju, razgovarao sa osobljem I obišao sve bolničke prostorije.