Vijesti

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN DIJABETESA: Otvoreno Dijabetološko savjetovalište i organizovani besplatni preventivni pregledi

Objavljeno 14.11.2023.
News cover image

Juče, na Svjetski da borbe protiv dijabetesa, zvanično je otpočeo rad Dijabetološkog savjetovališta Udruženja dijabetičara "Diabeta" u prostorijama Poliklinike bijeljinske bolnice.

Prof. dr. Zlatko Maksimović, direktor Bolnice "Sveti Vračevi," uputio je čestitke Udruženju "Diabeta" na dosadašnjem angažmanu i izrazio podršku koju će nastaviti pružati. Maksimović je izrazio uvjerenje u zajednički uspjeh u liječenju i prevenciji zdravlja pacijenata.
Internista-endokrinolog bolnice u Bijeljini, dr. Emir el Ček, istakao je da je dijabetes postao hronična progresivna bolest i jedan od najčešćih nezaraznih oboljenja današnjice. Naglasio je porast broja oboljelih i posebno istakao važnost edukacije pacijenata, pravilne ishrane i fizičke aktivnosti u sprječavanju komplikacija dijabetesa.
Sandra Milošević, predsjednica Udruženja "Diabeta," obrazložila je pokretanje dijabetološkog savjetovališta zbog povećanog broja oboljelih i pojave komplikacija kod dijabetičara. Istakla je podršku menadžmenta bijeljinske bolnice u realizaciji projekta kontrole dijabetesa na našem području. Savjetovalište će pružati besplatne preventivne preglede, edukativni materijal, i organizovati mjesečna predavanja s stručnjacima različitih specijalnosti.
Dijabetološko savjetovalište će biti otvoreno svaki radni dan od 14 do 16 časova na prvom spratu Poliklinike bijeljinske bolnice.
Uz otvaranje savjetovališta, Bolnica "Sveti Vračevi" je obilježila Svjetski dan borbe protiv dijabetesa pružanjem besplatnih preventivnih pregleda na dva punkta u gradu. Građani su imali priliku izmjeriti osnovne parametre poput krvnog pritiska, šećera u krvi, lipida i BMI u određenom vremenskom periodu.