НА ЛИСТУ А1 УВРШТЕНО 12 ЛИЈЕКОВА ЗА ТЕШКА ОБОЉЕЊА

Objavljeno 03.02.2023.
News cover image

На Листу А1 нерегистрованих лијекова који се издају на рецепт Фонда здравственог осигурања Републике Српске јуче је уврштено 12 нових лијекова за поједина тешка хронична обољења, а како би родитељи дјеце која користе ове терапије наставили да остварују право на рефундацију трошкова за ове лијекове.

Одлуку о измјени Листе лијекова који се издају на рецепт јуче је усвојио Управни одбор Фонда, а почиње се примјењивати дан након објављивања у Службеном гласнику. Ово је још једна у низу активности коју је ФЗО РС предузео након усвајања новог Закона о обавезном здравственом осигурању, будући да су њиме измјењени поједини сегменти  у односу на раније прописе, укључујући и област рефундације трошкова здравствене заштите. Новим и измјенама постојећих подзаконских аката ФЗО настоји да обезбиједи континуитет у остваривању права осигураника, као и да омогући примјену свих нових права предвиђених Законом у што краћим роковима.

Поред лијекова који су уврштени на листу А1, такође, и на листу А лијекова који се издају на рецепт уврштен је нови дијететски препарат - храна за бебе алергичне на протеине крављег млијека (Novalac Allernova AR и Aptamil Аllergy Digestive Care ), која ће родитељима бити доступна у апотекама у потпуности на терет Фонда.

Листа лијекова који се издају на рецепт је измјењена са намјером да се првенствено родитељима дјеце обољеле од појединих ријетких обољења, те дјеце са потешкоћама у развоју омогуће рефундације трошкова за лијекове који су нерегистровани и који се већином не могу ни набавити у апотекама у Републици Српској и БиХ. Управо из тог разлога лијекови за које се најчешће траже рефундације су уврштени на листу А1 на којој се налазе лијекови који нису регистровани у БиХ али немају алтернативу и неопходни су у лијечењу појединих обољења. Ријеч је о лијековима за епилепсију, лупус, аутоимуне болести, Вилсонову болест и друге.

На овај начин системски се уређује ова област, будући да је нови Закон о обавезном здравственом осигурању Републике Српске прецизирао у којим случајевима се може одобрити рефундација трошкова здравствене заштите. Наиме, када су у питању лијекови који се издају на рецепт, није предвиђена рефундација за оне лијекове који нису обухваћени листом лијекова Фонда. Из тог разлога, руководство Фонда, стручне службе, комисија за лијекове, као и ресорно министарство и Управни одбор Фонда реаговали су у најкраћем могућем року како би се настала ситуација превазишла уврштавањем неопходних лијекова за поменуте категорије осигураника на листу. Напомињемо да је у питању ''жива материја'', те да ће се и у наредном периоду мијењати прописи који уређују ову област како би се прилагођавали потребама осигураника. Такође, очекујемо и од фармацеутских компанија да покажу већу заинтересованост за регистрацију лијекова у БиХ како би се побољшала доступност лијекова нарочито за осјетљиву дјечију популацију. Тада родитељи не би морали да лијекове набављају у иностранству и да за њих накнадно рефундирају трошкове.

Наведене активности и финансирање најновијих у свијету доступних терапија за ријетка обољења, које је Фонд почео да финансира још прошле године, потврда су конкретне подршке институција здравственог система у циљу системског приступа унапређењу квалитета здравствене заштите најосјетљивије популације.

Подсјећамо, јуче је у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске одржан састанак министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Алена Шеранића са представницима Фонда и УКЦ РС, као и представницима Удружења родитеља дјеце са потешкоћама у развоју Градишка и Савеза за ријетке болести Републике Српске, а на којем је управо разговарано о процедурама рефундације трошкова лијекова. Том приликом представници Удружења и Савеза су информисани о свим процедурама и активностима Фонда које су већ биле у току, а које су данашњом одлуком Управног одбора окончане.