Vijesti

MEĐUNARODNI KONGRES “GOJAZNOST – GDJE SMO I GDJE ŽELIMO BITI” OKUPIO VIŠE OD 300 UČESNIKA

Objavljeno 17.11.2023.
News cover image

Kongres o gojaznosti pod nazivom “Gojaznost – gdje smo i gdje želimo biti” koji je okupio više od 300 učesnika i oko 50 predavača svečano je otvoren večeras u Etno selu Stanišići.

Naučni skup okupio je veliki broj regionalnih i evropskih stručnjaka iz različitih oblasti među kojima su poznati akademici, profesori, ljekari, iz sedam zemalja, koji će multidimenzionalno dati odgovore i smjernice za najoptimalnije modele i pristupe u borbi protiv gojaznosti.
Kongres se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u organizaciji Udruženja „Društvo za debljinu“ u BiH i JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina.
Predsjednik Organizacionog odbora i direktor JZU Bolnica “Sveti Vračevi” prof. dr Zlatko Maksimović istakao je da je ponosan na činjenicu da Bijeljina postaje centar na međunarodnoj mapi medicinskih kongresa gdje se svake godine okuplja veliki broj naučnika i stručnjaka iz cijelog svijeta.
"Gojaznost jedna od najbrže rastućih pandemija modernog doba i da se radi o globalnom problemu koji nas sve dotiče - kao pojedince, zdravstvene radnike, istraživače, zakonodavce i kao društvenu zajednicu u cjelini. To je problem koji ne poznaje granice, i zato je veoma važno da smo kao organizatori ovog Kongresa, okupili tako širok krug stručnjaka iz različitih oblasti medicine, entuzijasta koji imaju jednaka interesovanja u rješavanju ovog problema. Vjerujem da ćemo zajedno dati odgovore i smjernice za najoptimalnije modele i pristupe u borbi protiv jednog od najozbiljnijih zdravstvenih problema našeg vremena. Kongres ima za cilj da zajedno istražimo najnovija saznanja o gojaznosti, da razmijenimo iskustva i najbolje prakse, te da razvijemo konkretne akcijske korake za suočavanje sa ovim izazovom. Kroz stručna predavanja, radionice i panel diskusije, imaćemo priliku potpunije i cjelovitije razumjeti složenost gojaznosti, te kako zajedno raditi na rješenjima. Na kraju Kongresa imaćemo zaključke i preporuke koji će sigurno pomoći korisnicima naših usluga", rekao je prof. dr Maksimović.
Prof. dr sc. Fuad Pašić, predsjednik Udruženja „Društvo za debljinu“ u BIH i predsjednik Naučnog odbora rekao je da je ovo vrlo važan međunarodni Kongres, zajednički projekat JZU Bolnice „Sveti Vračevi“ Bijeljina i Udruženja za debljinu BiH.
„Imam privilegiju što ću raditi na jednom ovako bitnom projektu sa kolegama koji su veoma inventivni i proaktivni. Oni svaki mjesec organizuju veliki broj takvih događaja u Bolnici. Ovdje sa nama su regionalni lideri iz različitih oblasti. Ovo je multidisciplinarni i multidimenzionalni Kongres i očekujem da ćemo dati doprinos u što boljem liječenju gojaznosti u našoj državi“, rekao je prof. dr Pašić.
Prim. dr Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje u Ministarstvu zdravstva Federacije BiH naglasio je da je jako važno da se razgovara o ovim temama imajući u vidu da je gojaznost jedan od najvećih zdravstvenih problema trenutno u svijetu.
„2035. godine očekuje se da će gojaznost biti najveći problem a 50% svjetskog stanovništva će biti gojazno. BiH slijedi sve svjetske trendove pa i trendove u regionu. Možemo reći da smo tu negdje u prosjeku regiona kada govorimo o gojaznosti. Vrlo je važno organizovanje ovakvih kongresa, da se stvara što veća koalicija ljudi koja treba da se brine o ovim temama, zajednica koja treba u nekom narednom periodu da da odgovore kako bi pokušali zajedno sa svijetom da ovaj problem riješavamo. Ovo nije samo pitanje zdravstva, već i cijele zajednice, pitanje proizvodnje hrane, njenog transporta, distribucije. Ovo je pitanje i pristupa hrani – prema tome, jedan vrlo kompleksan problem“, rekao je prim. dr Čerkez.
Prim. dr Milan Latinović, pomoćnik ministra za zdravlje i socijalnu zaštitu u Vladi Republike Srpske istakao je zadovoljstvo što je resorno ministarstvo pokrovitelj ovog Kongresa i istakao je važnost održavanja ovog događaja za Republiku Srpsku, BiH ali i za cijeli region.
"Ministarstvo zdravlja kroz svoje programe i politike koje planira i donosi usmjereno je pre svega, na prevenciju pojave gojaznosti. Kroz određene promotivne programe zdravih životnih stilova, nastojimo da već od najmlađeg dječijeg uzrasta ovom pitanju posvetimo posebnu pažnju. Od Kongresa očekujemo da dobijemo različite preporuke i određene ideje kako da radimo u narednom periodu. Želim da najavim da ćemo uz pomoć švajcarske Vlade u BiH u naredne četiri godine provoditi program koji se zove „Zdravlje zajednice“. Kroz taj program pokušaćemo da promovišemo zdravlje u svim politikama na nivou jedinica lokalne samouprave", istakao je dr Latinović koji je svečano otvorio ovaj stručni skup.
Nakon svečane ceremonije otvaranja Kongresa dodijeljeno je priznanje akademiku Draganu Miciću, profesoru Univerziteta u Beogradu, kojeg je Upravni odbor Udruženja proglasio njihovim počasnim članom. Profesor Micić putem ZOOM platforme, održao je predavanje na temu „Gojaznost i crevno moždana osovina“.
U nastavku programa, glumac Zijah Sokolović, predstavio se publici pozorišnom predstavom „Lijevo, desno glumac“.
Direktan prenos konferencijskih dana biće emitovan putem youtube kanala Bolnice Bijeljina: https://www.youtube.com/channel/UCUOl_KM8P9TBhXwehK9GTug i na Facebook stranici JZU Bolnice „Sveti Vračevi“ Bijeljina https://www.facebook.com/Bolnica.SvetiVracevi .
U okviru programa biće obrađene aktuelne teme: epidemiologija debljine, gojaznost iz vizure porodičnog ljekara, gojaznost dječije dobi, endokrinološki aspekti debljine, gastroenterološka oboljenja i gojaznost, psihološka ili psihijatrijska oboljenja i gojaznost, medikamentozno liječenje gojaznosti, gastroenterološki, hirurški i anesteziološki modalitet liječenja gojaznosti, nutricionizam, njegovo mjesto i uloga u pravilnom pristupu gojaznoj osobi, interaktivni multidimenzionalni “Okrugli sto”, CASE REPORT sesija, specifičnost rada medicinske sestre i medicinskih tehničara u tretmanu gojaznih osoba u različitim oblastima (hirurgija, anestezija, gastroenterologija, endokrinologija, psihijatrija, porodična medicina).