Vijesti

MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA OBILJEŽEN PREVENTIVNIM AKCIJAMA

Objavljeno 12.05.2023.
News cover image

Više od 500 građana obavilo je danas besplatne preventivne preglede u Bijeljini koje je organizovala JZU Bolnica “Sveti Vračevi” povodom obilježavanja Međunarodnog Dana medicinskih sestara i tehničara.

 
Preventivni pregledi, mjerenje glukoze u krvi, saturacije i krvnog pritska, organizovani su u periodu od 8 do 11 časova na tri lokacije: ispred Centra za kulturu, ispred grade Bolnice i Poliklinike. Na punktu u centru grada promovisan je novi uređaj za dijagnostiku za koji je vladalo veliko interesovanje.
Profesor doktor Zlatko Maksimović, direktor bijeljinske bolnice, čestitao je medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima Međunarodni dan sestrinstva, istakavši da su medicinske sestre i tehničari neodvojivi dio svakog, pa i našeg zdravstvenog sistema.
“Bolnica u Bijeljini ulaže puno u edukaciju i usavršavanje medicinskih sestara i tehničara. Mi smo imali i “Dan otvorenih vrata”, kako bismo učenike završnih razreda osnovnih škola motivisali da upisuju zdravstvene struke, jer nam u narednom periodu prijeti nedostatak zdravstvenih radnika. Sa pozicije direktora Bolnice u Bijeljini daću sve od sebe da imamo dovoljno medicinskih sestara i tehničara, odnosno ljekara, kao i drugog osoblja koje je neophodno za adekvatan rad naše bolnice”, istakao je doktor Maksimović.
Milica Dikić, glavna sestra u Bolnici “Sveti vračevi” izjavila je da se ove godine Dan sestrinstva u Bijeljini obilježava pod sloganom “Naše sestre - naša budućnost”.
“Želim da čestitam ovaj dan mojim koleginicama i kolegama. Trudimo se da ovo ne bude jedini dan kada ćemo govoriti o svojoj profesiji, nego da to bude svaki dan u godini. Organizovali smo veći broj aktivnosti, počevši od preventivnih pregleda za građane. Ono što je novo, to je promocija novog dijagnostičkog aparata i nove usluge - mjerenje zglobno – brahijalnog indeksa, koji može da ukaže na probleme sa perifernim vaskularnim oboljenjima. U našem pozivu najteže je kada izgubimo pacijenta, uprkos uloženoj energiji i znanju. Pomoći pacijentu, to je uzvišen čin. Najljepše u našem poslu je rađanje novog života i kada pacijent s osmijehom ode kući”, kaže Milica Dikić.
Sandra Milošević, u ime Udruženja dijabetičara “Diabeta” Bijeljina, čestitala je Međunarodni dan medicinskih sestara i medicinskih tehničara svim medicinskim sestrama i tehničarima.
“Želim da im se zahvalim za svaku iskazanu ljubaznost, pomoć i podršku prema pacijentima. Zahvaljujem se i menadžmentu bijeljinske Bolnice “Sveti vračevi”, profesoru doktoru Zlatku Maksimoviću koji nam nesebično pomaže i daje podršku u našem radu. Zajedno smo jači i radimo za pacijente 365 dana u godini”, kaže Sandra Milošević, istakavši da su preventivni pregledi izuzetno značajni, jer je dijabetes podmukla bolest. Po desetak godina ljudi mogu nositi te simptome, a da ih ne prepoznaju”, kaže Sandra Milošević.
Građani koji su danas posjetili naše punktove zahvalili su se na dobroj organizaciji i prilici koja im je pružena da na brz i jednostavan način provjere svoje zdravlje.