JZU Bolnica “Sveti vračevi” obilježila je danas Svjetski dan srca

Objavljeno 29.09.2022.
News cover image

JZU Bolnica “Sveti vračevi” obilježila je danas Svjetski dan srca organizovanjem besplatnih preventivnih pregleda građana ispred ulaza u zelenu pijacu. 500 naših sugrađana imali su priliku da provjere krvni pritisak i nivo šećera u krvi i da dobiju savjete od eminentnih stručnjaka iz oblasti kardiologije o zdravom načinu života, faktorima rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova.

-Bijeljinska bolnica u posljednje vrijeme mnogo je ulagala u kardiologiju i to nije slučajno, jer su kardiovaskularna oboljenja ubjedljivo najčešća, kako na ovim prostorima, tako i u svijetu. Pored naših vrsnih kardiologa, sa nama su danas i dva svjetski priznata kardiologa i nema zemlje koja ne bi poželjela da u njenim ustanovama rade ljekari Nebojša Tasić i Lazar Angelkov koji su radili na mnogim svjetskim klinikama. Ogromno mi je zadovoljstvo što je profesor Tasić u našem gradu više od 10 godina, još od kada sam bio direktor Doma zdravlja, rekao je direktor bolnice, prof. dr Maksimović.
Naš sugrađanin, Aleksandar Ikić, koji je došao da obavi ovaj pregled kaže da je prošle godine imao trombozu noge. Išao je u Sremsku Mitrovicu ali tamošnji ljekari nisu uspjeli da riješe problem. Mnogo mu znači to što u bijeljinskoj bolnici imamo stručne ljekare i što pacijenti ne moraju da idu više u Beograd, Banjaluku, Mitrovicu…
-Danas hodam normalno, bez ikakvih pomagala, ponekad popijem poneku tabletu, i stalno se sjetim mog doktora Nemanje Jankovića. Zahvaljujući njemu danas sam zdrav kao dren. Nije samo mene izliječio, već stotine pacijenata, kaže Ikić.
Prof. dr Nebojša Tasić, predsjednik Udruženja centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga – HISPA, koji u bijeljinsku bolnicu dolazi dva puta mjesečno, po potrebi i češće, istakao je da je svih 365 dana u godini potrebno brinuti o zdravlju srca, a ne samo na ovaj dan, te poručio građanima da redovno odlaze na preglede i slušaju savjete ljekara.
-Postoje dva važna razloga zašto sam ja danas u Bijeljini. Prvi je narod Semberije i Bijeljine koji pregledam čitav niz godina a drugi je prof. dr Zlatko Maksimović ne samo kao čovjek već i kao stručnjak i kao direktor bolnice je prepoznao značaj prevencije. Prevencijom se štite oštećenja srca, krvnih sudova i svih ostalih organa. Prevencija, odnosno redukcija faktora rizika, omogućava nam da živimo dugo, kvalitetno i bezbedno i da očuvamo naše srce, rekao je Tasić.
Prof. dr Lazar Angelkov rekao je da živi i radi u Bijeljini, ali da pomaže ne samo njenim građanima, već i građanima Republike Srpske, BiH i cijelog Balkana.
-Dan srca je, između ostalog, posvećen tome da razmišljamo 24 sata o tome kako da pomognemo našem srcu. Uglavnom se bavim aritmijama i kod nas je najvažnija prevencija. Zato osluškujte svoje srce - da li se brzo zamarate, da li imate bolove u grudima i onda konsultujte svog lekara, naveo je dr Angelkov.
On je poručio građanima da je neophodno da svakodnevno imaju više fizičkih aktivnosti, šetnju, lagano trčanje, te da smanje unos kalorija.