JZU Bolnica “Sveti vračevi i Udruženje dijabetičara „Diabeta“ Bijeljina obilježili Svjetski dan borbe protiv dijabetesa preventivnim pregledima i edukativnim predavanjima

Objavljeno 12.11.2022.
News cover image

U susret obilježavanju 14. novembra, Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, JZU Bolnica “Sveti Vračevi” i članovi Udruženja “Diabeta” organizovali su danas edukativna predavanja i preventivne preglede kako bi podigli svijest javnosti o problemu dijabetesa, skrenuli pažnju na promociju zdrave ishrane i više fizičke aktivnosti.

Želimo podići svijest društva o životu osoba sa dijabetesom i učiniti ovu bolest vidljivijom. Iako se sa dijabetesom može kvalitetno živjeti, to ne znači da ova bolest sa sobom ne donosi i mnogobrojne izazove, poručeno je sa predavanja o prevenciji komplikacija dijabetesa, pravilnoj ishrani i značaju fizičke aktivnosti.
-Veliko hvala menadžmentu bijeljinske bolnice na čelu sa direktorom prof. dr Zlatkom Maksimovićem na nesebičnoj podršci koju nam pružaju, ne samo u ovoj akciji već uopšte u radu našeg Udruženja, rekla je Sandra Milošević, predsjednica Udruženja „Dijabeta“ ovom prilikom.
Poražavajuće je da su brojevi oboljelih od dijabetesa sve veći. Trenutno u svijetu ima 537 miliona oboljelih, a smatra se da će do 2045. godine ta brojka da se popne na 783 miliona oboljelih.
-Trenutno imamo 1.100.000 djece, odnosno mladih do 20 godina oboljelih od tipa 2 koji nemaju mogućnost da primaju tablete, odnosno insulin, jer im pankreas ne radi. Poražavajući je podatak i da u svijetu godišnje umre 6,7 miliona ljudi, a od toga ih je polovina mlađa od 60 godina. Kod nas imamo 10.000 oboljelih od dijabetesa od kojih je 2.500 na insulinu. Podaci nikad nisu tačni, jer nemamo registar. U BiH imamo oko 399 hiljada oboljelih, a u RS oko 100.000. Kod djece je tip 2 u sve većem porastu zbog gojaznosti i nezdravog stila života“, rekla je Miloševićka.
Doktor Mirjana Tekić, internista endokrinolog u JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina kaže da je dijabetes melitus masovna hronična nezarazna bolest koja poprima pandemijske razmjere.
„Bitno ju je i prepoznati i prevenirati i liječiti. U prepoznavanju je potrebno da se stanovništvo edukuje i upućuje u to da se povremeno urade laboratorijski nalazi, naročito kod onih koji su gojazni, imaju kardiovaskularne bolesti ili imaju drugo pridruženo oboljenje. U posljednje vrijeme, više imamo pacijenata koji se već liječe godinama, ali postoje pacijenti i koji su, nažalost, zapušteni. Možda to bude i neprimijetno – sa tegobama koje nisu izražene. Većina misli da će proći i da nema potrebe za liječenjem“, rekla je dr Tekić.
Ovom prilikom dodijeljene su zahvalnice zaslužnim ustanovama i članovima Udruženja. Ispred bijeljinske bolnice i u ime direktora priznanja je primio prim. dr Mikajlo Lazić i glavna sestra bolnice Milica Dikić. Dr Lazić je istakao da je menadžment bijeljinske bolnice prepoznao da je dijabetes veliki problem i da će i ubuduće da podržava ovakve i slične aktivnosti kako bi ukazali na probleme sa kojima se osobe oboljele od ove bolesti susreću.
Organizatori su danas podijelili članovima Udruženja aparate i trakice za mjerenje šećera u krvi. Svi zainteresovani dobili su promotivni material.