Vijesti

INTERAKTIVNIM PREDAVANJEM OBILJEŽEN PLAVI NOVEMBAR – MJESEC UKAZIVANJA NA ZDRAVLJE MUŠKARACA

Objavljeno 28.11.2023.
News cover image

“Značaj preventivnih pregleda u ranoj dijagnostici tumora testisa i prostate” bila je tema interaktivnog predavanja koje je veceras održano u velikoj sali Narodne biblioteke “Filip Višnjić” povodom obilježavanja “Plavog novembra”, mjeseca u kojem se na globalnom nivou ukazuje na zdravlje muškaraca.

Predavanje je održao dr Ljubinko Petković, specijalista urologije iz bijeljinske bolnice.
U uvodnom obraćanju, direktor bijeljinske bolnice prof. dr Zlatko Maksimović, rekao je da podržava aktivnosti koje organizuju urolozi naše zdravstvene ustanove u saradnji sa Narodnom bibliotekom.
“U pitanju su preventivne aktivnosti u otkrivanju tumora testisa i prostate, koji su inače jedni od najčešćih tumora kod muškaraca. Značajno je pomenuti da je prevencija itekako važna i bitna. Prevencijom sam se bavio nekada kada sam bio u Domu zdravlja na rukovodećoj poziciji, a danas pomažem sa ove pozicije u bijeljinskoj bolnici. Ovo jeste prilika da pomenem da je bijeljinska urologija dosta napredovala posljednjih godina i tako će biti i u narednom periodu. Uveli smo nove procedure, angažovali nove stručnjake”, istakao je prof. dr Maksimović.
Dr Petković je ukazao na značaj obavljanja preventivnih pregleda i samopregleda kako bismo na vrijeme prepoznali i dijagnostikovali ova dva vrlo ozbiljna oboljenja.
“Otkrivanje karcinoma prostate i testisa u ranoj fazi uz adekvatnu terapiju i potporu pacijentima uspješno se liječi u preko 90% slučajeva. Cilj ovakvog predavanja je da kroz plan koji je napravio menadžment naše bolnice na čelu sa prof. dr Zlatkom Maksimovićem, ljekari izađu iz okvira naše bolnice, komfora, ambulante, kako bi ukazali stanovništvu na značaj prevencije. Nekad su pametni ljudi rekli da je jedan gram prevencije mnogo teži od kilograma liječenja i ovakvim predavanjima to želimo da postignemo. Ne odstupamo daleko od svjetskih prosjeka, kada su ova oboljenja u pitanju. Karcinom testisa iznosi ukupno 5% od svih uroloških tumora a 1% svih maligniteta. Javlja se u mlađoj životnoj dobi, od puberteta do 35 godine života, i u zavisnoti od histopatološkog nalaza tumora predstavlja izazov u liječenju. Tu je potreban multidisciplinaran pristup i urologa i onkologa. Oboljenje se prepoznaje najčešće samopregledom, Obično se napipa mala kvržica i to bude inicijalni dolazak na pregled. Upravo zbog toga govorimo koliko su značajni preventivni pregledi. Nije uvijek sve što se napipa u genitalnoj regiji tumor, ali zato smo mi tu da odvojimo ono što je benigno od onoga što je maligno. Karcinom prostate je malo drugačija priča, rezervisan je za stanovništvo od pete decenije života s tim što negdje od 40-te godine života možemo da očekujemo pojavu ovog karcinoma. Savjetuju se kompletni pregledi kod urologa bar jednom godišnje, kako bismo na vrijeme prepoznali bolest. Njegova specifičnost je u tome što kod većine pacijenata on napreduje podmuklo, bez neke značajne simptomatologije, ili ako je ima - odraz je nekih drugih oboljenja”, rekao je dr Petković.