Vijesti

ENDOSKOPSKA RETROGRADNA HOLANGIOPANKREATOGRAFIJA –ERCP OD SADA U REDOVNOJ PROCEDURI

Objavljeno 26.05.2023.
News cover image

U JZU Bolnica “Sveti Vračevi” danas je ozvaničen početak uvođenja nove dijagnostičko – terapijske procedure - endoskopska retrogradna holangiopankreatografija (ERCP). Bijeljinska bolnica je sada jedina javna zdravstvena ustanova u Republici Srpskoj koja će samostalno obavljati proceduru ERCP, zahvaljujući edukaciji našeg tima u Specijalnoj privatnoj bolnici “Dr Kostić” iz Banjaluke, rečeno je danas novinarima na pres konferenciji.

 
Bijeljinska bolnica je sada jedina javna zdravstvena ustanova u Republici Srpskoj koja će samostalno obavljati proceduru ERCP, zahvaljujući edukaciji našeg tima u Specijalnoj privatnoj bolnici “Dr Kostić” iz Banjaluke, rečeno je danas novinarima na pres konferenciji.
“Dugujemo veliku zahvalnost Bolnici “Dr Kostić” , našem prijatelju, prof.dr Draganu Kostiću, dr Mladenu i cijelom timu Bolnice koja je naučila naš tim tokom boravka u njihovoj zdravstvenoj ustanovi da samostalno izvodi navedenu proceduru ERCP. Dodaću da je edukacija bila besplatna i zbog toga sam im posebno zahvalan, jer samo zajedno i jedinstveni možemo učiniti da budemo bolji na zadovoljstvo svih korisnika naših usluga”, rekao je prvi čovjek bijeljinske bolnice prof.dr Zlatko Maksimović.
“Bijeljinska bolnica je danas napravila veliku stvar i to što sam doživio da se prenose “live” procedure iz sale u smislu work shopa doživljavao sam samo u velikim centrima tercijarnog nivoa. Proceduri ERCP posvetio sam svoju karijeru i drago mi je da konačno ona dobija na značaju, prvenstveno za naše pacijente sa opstruktivnim ikterusom, kao i za kompletno naše zdravstvo”, rekao je dr Mladen Kostić, gastroenterohepatolog iz Specijalne hirurške bolnice „Dr Kostić”.
“Bijeljinska bolnica je trenutno jedina javna zdravstvena ustanova u Republici Srpskoj u kojoj se radi endoskopska retrogradna holegiopankreatografija. ERCP je procedura koja se rijetko radi i u kompletnom regionu. Ovom procedurom mi zbrinjavamo sve one pacijente sa žuticom kod kojih postoji problem u prolasku žuči u tanko crijevo. Prednosti ERCP-a u odnosu na klasičnu hirurgiju je višestruka: skraćuje se boravak pacijenta u bolnici , smanjuju se troškovi liječenja, postoperativni oporavak je mnogo lakši i pacijent odlazi zadovoljan kući sa mnogo manje tegoba”, rekao je dr Bojan Kenjić, hirurg, šef Operacionog bloka sa centralnom sterilizacijom Bolnice “Sveti Vračevi” iz Bijeljine.
“ERCP je procedura koja zahtijeva opremu, znanje i trening i naša saradnja sa bijeljinskom bolnicom danas ne prestaje. Kao mala karika u sistemu zdravstvene zaštite Republike Srpske želimo da budemo od pomoći ljudima kojima naša usluga treba”, rekao je prof.dr Dragan Kostić, vlasnik banajučke privatne bolnice “Dr Kostić”, zahvalivši se na gostoprimstvu koje im je ukazano danas u Bijeljini.
U punoj konferencijskoj sali stručno predavanje „ERCP u terapiji i dijagnostici žutice“ održao je dr Mladen Kostić uz video prikaz endoskopske procedure koju je jutros uspješno izveo tim ljekara iz bijeljinske bolnice.