Vijesti

Болница "Свети Врачеви" данас у знаку трудница - Организован "Дан отворених врата" за будуће мајке

Objavljeno 10.07.2024.
News cover image

ЈЗУ Болница „Свети Врачеви" Бијељина организовала је данас „Дан отворених врата за труднице", традиционалну манифестацију која даје могућност трудницама у задњем триместру да се упознају са особљем – бабицама, али и простором у којем ће боравити непосредно прије и након порођаја.

На пријему у великој сали који је организован трудницама у част, у име колектива болнице добродошлицу им је упутио прим. др Микајло Лазић, в.д. директора Болнице.
"Жеља свих нас у бијељинској болници је да трудницама искуство рађања новог живота, које је најљепши чин, прође без страха и што безболније. Доста је неизвјесности прије порођаја, нарочито код прворотки, а наша жеља је да им на овај начин помогнемо да се ослободе страха и сазнају све што их занима. Омогућили смо им и да бирају кога желе да присуствује порођају. То најчешће буде супруг, али може бити било која особа коју трудница одабере. Потребно је послати захтјев и у року од 24 сата добија се одобрење. Ова процедура је потпуно бесплатна" рекао је прим. др Микајло Лазић.
Данашњој манифестацији је присуствовало око 40 трудница које су имале прилику да се упознају са свим фазама порођаја, али и особљем које ће им у томе помоћи. Трудницама су у оквиру посјете пружене основне информације о карактеристикама порођајног чина, а упознате су и са цјелокупним процесом пријаве дјетета у матичну књигу рођених који могу да заврше у породилишту, захваљујући пројекту Е-бебе.
Новосађанка Милица Готовац, која је удајом дошла да живи у Бијељину и сада је у седмом мјесецу трудноће, каже да је пуна позитивних утисака из бијељинске болнице.
„Одушевљена сам хигијеном и срдачношћу особља. Оно што ме највише дојмило јесте да се потенцира на дојењу. То ми је предивно. Изненађена сам да у Болници има и нутрициониста и да се толико води рачуна о исхрани. Било ми је јако корисно и препуна сам утисака. Свим трудницама препоручујем да се пријаве и дођу на дан отворених врата". рекла је она.
Јелена Ђокић чека четврту бебу и каже да су оваке манифестације веома корисне за будуће мајке .
„Много би ми значило да ми је ово било приступачно у првој трудноћи јер све труднице имају неку дозу страха од непознатог и од порођаја. Када се упознамо са особљем и докторима све је другачије, када угледамо познато лице и у њих имамо поверења", изјавила је Ђокићева.
Начелник Одјељења за гинекологију и акушерство прим. др Миливоје Пелемиш истакао је да су труднице често недовољно информисане.
„Циљ је да се труднице упознају са особљем, и амбијентом у којем ће се порађати. Да их проведемо кроз породилиште, покажемо порођајне сале, одјељење гдје ће бити након порођаја са бебама. Циљ је и да одагнамо страх јер сви знамо да не постоји трудница која се не боји порођаја, и да одговоримо на сва питања и недоумице које постоје код њих. За ову манифестацију је најодговорнија помоћник директора прим. др Нела Митровић која нам је пружила безрезервну подршку и да није било ње данас ово не би изгледало овако" рекао је др Пелемиш.
Данашњем пријему за труднице присуствовао је в.д. директора Болнице прим. др Микајло Лазић, помоћник директора за медицинске послове прим. др Нела Митровић, начелник гинеколошко-акушерског Одјељења прим. др Миливоје Пелемиш, замјеница начелнице педијатрије прим. др Зора Бојић, главна сестра Болнице Радмила Симић, главна сестра гинеколошко - акушерског Одјељења Јасминка Јовић и главна сестра Одјељења за педијатрију и Одсјека за неонатологију Ивана Јевтић.