Vijesti

BIJELJINSKA BOLNICA SADA IMA HEMATOLOGA

Objavljeno 15.05.2023.
News cover image

Zahvaljujuci menadžmentu bolnice, na čelu sa direktorom prof.dr Zlatkom Maksimovićem, biće ostvareni bolju uslovi za dijagnostikovanje hematoloških oboljenja u JZU Bolnica "Sveti Vračevi" uvođenjem procedura aspiracije i biopsije koštne srži.

U bijeljinskoj bolnici od polovine aprila počela je sa radom hematološka ambulanta u kojoj ordinira dr Bojana Simić, koja se nedavno vratila sa specijalizacije.
Hematolog, dr Bojana Simić, rođena je u Bijeljini, gdje je odrasla i završila osnovnu i srednju školu. Studirala je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gdje je diplomirala 2012.godine. Prvo radno mjesto bilo je u Domu zdravlja Bijeljina u Službi hitne medicinske pomoći gdje je provela dvije godine, nakon čega dobija priliku da postane dio kolektiva bijeljinske bolnice, gdje joj je dodijeljena specijalizaciju iz hematologije.
Specijalistički staž je odradila dijelom u Bolnici „Sveti Vračevi“, potom u Univerzitetsko kliničkom centru Banjaluka i posljednju godinu u Kliničkom centru Srbije na Klinici za hematologiju. U vrijeme pandemije kovida bila je angažovana u bijeljinskoj kovid bolnici.
Čime se bavi hematologija?
Hematologija je grana interne medicine koja se bavi poremećajima krvi i krvotvornih organa. Hematološke bolesti su: anemije, mijeloproliferativne bolesti, mijelodispalzni sindromi, limfoproliferativne bolesti, imunoproliferativne bolesti i poremećaji koagulacije.
Koje su najčešće hematološke bolesti?
Najčešće nam se obraćaju pacijenti sa anemijama, posebno sa nedostatkom gvožđa. Većinom se radio o ginekološkim i gastoenterološkim uzrocima anemije. Često nam se javljaju pacijenti sa urođenim ili stečenim trombofilijama, poremećajem zgrušavanja krvi koji su povezani sa sklonošću trombozi. Ovaj problem je izražen u posljednje vrijeme kod trudnica. Pacijenti sa trombocitopenijama, prije svega imunološkim, koje zahtijevaju praćenje nakon bolničkog liječenja.
Dijagnostika hematoloških bolesti
Zahvaljujuci menadžmentu bolnice, na čelu sa direktorom prof.dr Zlatkom Maksimovićem, biće ostvareni bolju uslovi za dijagnostikovanje hematoloških oboljenja u JZU Bolnica "Sveti Vračevi" uvođenjem procedura aspiracije i biopsije koštne srzi. Kroz organizivanje rada hematološke dnevne bolnice u narednom periodu biće omogućena primjena hemoterapijskih protokola za hematološke maligne bolesti, zbog čega su do sada pacijenti bili upućivani u Univerzitetsko klinički centar Republike Srpske u Banjaluci.
Kako izgleda pregled kod hematologa?
Klinički pregled se ne razlikuje mnogo od internističkog, ali ima svoje specifičnosti gdje se posebno obraća pažnja da li je prisutna periferna limfna adenopatija koja bi mogla da ukaže na prisutvo nekog hematološkog oboljenja ili uvećana slezina koja nam je takođe, veoma bitna.