Vijesti

BEOGRAD: Svečano otvoren kongres HISPA Naredna dva dana radno

Objavljeno 03.03.2023.
News cover image

Četvrti Međunarodni kongres Udruženja centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga – HISPA i HISPA BH, Međunarodnog udruženja za vaskularno zdravlje (ISVH) u Beogradu i Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” pod nazivom ,,Uspešna i pravovremena prevencija – jedini put u zdravu budućnost” otvoren je svečano večeras u hotelu ,,Hyatt Regency“ u Beogradu i trajaće do subote, 04. marta.

U fokusu ovogodišnjeg Kongresa biće HISPA program su preduslovi sveobuhvatne prevencije i očuvanje zdravlja, hipertenzija kao vodeći faktor rizika za kardiovaskularni sistem, metabolički sindrom, pravovremena dijagnoza i liječenje šećerne bolesti, poremećaj metabolizma masti, obstruktivni poremećaji disanja tokom spavanja, kontrola atrijalne fibrilacije i hipertenzije.  

Učešće su, pored istaknutih eksperata iz oblasti srpske medicine, uzeli su i poznati svetski stručnjaci iz Portugalije, Grčke, Izraela, Rusije, Bugarske, Danske, Republike Srpske, Hrvatske, Francuske, Poljske i BiH, te će tako, biti donesene odgovarajuće preporuke, smjernice i zaključci.

Bolnica “Sveti Vračevi” Bijeljina imaće aktivno učešće na ovogodišnjem kongresu kroz nekoliko sesija narednih dana. 

- Zadovoljstvo mi je večeras biti u Beogradu na ovom divnom otvaranju velikog međunarodnog kongresa, pogotovo što je bijeljinska Bolnica jedna od organizatora HISPE BiH. Prošle godine u Bijeljini smo imali veličanstven kongres. Vjerujem da će sljedeći kongres biti u Republici Srpskoj, gdje ćemo svakako uzeti učešće u organizaciji. Čestitam profesoru Tasiću i njegovoj ekipi, na divnom otvaranju kongresa, na okupljanju svih stručnjaka iz zemlje i inostranstva, rekao je prof. dr Zlatko Maksimović prilikom svečanog otvaranja kongresa.

U jubilarnoj 2023. godini, HISPA slavi deset, dok ISVH 15 godina svog postojanja i rada. U okviru ove prve decenije postojanja.  HISPA program očuvanja zdravlja i sniženja kardiovaskularnog rizika, pozicionirao se kao jedan od vodećih stručnih i naučnih svetionika prevencije, dijagnostike i liječenja kardiovaskularnih, ali i drugih oboljenja.  HISPA danas broji više od 100 centara, sa oko 3000 članova i veliki broj zadovoljnih pacijenata. Prisutno na pet kontinenata sa velikim brojem međunarodnih eksperata iz ove oblasti, Svetsko Udruženje za vaskularno zdravlje i starenje (ISVH), jedno je od najznačajnijih udruženja za brigu o vaskularnom zdravlju i starenju.

- Ove godine, jubilej ćemo obilježiti veličanstvenim naučnim programom uz prisustvo velikog broja međunarodnih stručnjaka iz različlitih oblasti ne samo kardiovaskularnog zdravlja, prevencije infarkta, šloga i srčane slabosti već i brojne sesije HISPA-e, ISVH i naših „partnerskih“ udruženja. Naučni program je koncipiran kroz brojna predavanja, okrugle stolove, radionice i druge interaktivne sesije – rekao je predsjednik Organizacionog komiteta Kongresa, HISPA-e i ISVH-a prof. dr Nebojša Tasić, posebno se zahvalivši sponzorima kongresa na iskrenoj podršci u organizaciji i pripremi kongresa i  pokroviteljima Vladi Srbije i skupštini Grada Beograda. Stručni skup je blagoslovio patrijarh srpski Porfirije.