Vijesti

29.oktobar - Svjetski dan borbe protiv moždanog udara "ZDRAVLJE NA PRVOM MJESTU" - JZU Bolnica"Sveti vračevi" obilježila preventivnom akcijom

Objavljeno 29.10.2022.
News cover image

Na Svjetski dan borbe protiv moždanog udara Bolnica "Sveti vračevi" u Bijeljini organizovala je akciju besplatnih ultrazvučnih pregleda krvnih sudova vrata kojoj se odazvalo oko 300 građana.

U današnjoj aktivnosti učestvovala su tri medicinska tima ljekara na čelu sa doktorima, dr Goran Maksimović, načelnik Odjeljenja za neurologiju, dr Jelena Stevanović, šef Jedinice za moždane udare i dr Aleksandar Jovičić, šef Odjeljenja za neurologiju.
Građani Bijeljine nisu krili svoje zadovoljstvo, objasnivši da je aktivnost koju je danas organizovao menadžment bijeljinske bolnice velika podrška u prevenciji zdravlja stanovništva.
"Ovakve akcije će pomoći ljudima da na vrijeme shvate da je zdravlje je na prvom mjestu i da je bolje spriječiti nego liječiti", rekla je nakon pregleda Ljiljana Rikić. Penzioner Sadik Pazarac, koji se oporavio nakon dva manja moždana udara, pohvalio je opremu, kadar i posvećenost ljekara na odjeljenju neurologije i pozvao sugrađane da na vrijeme brinu o svom zdravlju.
Načelnik neurologije u Bolnici "Sveti vračevi" Goran Maksimović istakao je značaj podizanja svijesti opšte populacije o prevenciji i simptomima moždanog udara, navodeći da je to oboljenje po smrtnosti na drugom mjestu u svijetu, a po invalidnosti na prvom mjestu, što je medicinski, ali i ekonomski, socijalni i društveni problem.
"Sve studije Svjetske zdravstvene organizacije upućuju ka primarnoj i sekundarnoj prevenciji moždanog udara. Primarna prevencija se odnosi na pacijente koji nikada ranije nisu imali moždani udar, ali imaju faktore rizika a sekundarna prvencija se odnosi na sprečavanje recidiva kod pacijenata koji su već ranije imali moždani udar", rekao je Maksimović i naglasio da opšta populacija mora da poznaje simptome moždanog udara i načine kako ga prevenirati.
On je naveo da bijeljinska bolnica ima na Odjeljenju za neurologiju Jedinicu moždanog udara, ali je broj tromboliza - terapija koje se mogu dati u prvih tri i po do četiri i po sata nedovoljan i kreće se ispod dva odsto, dok je to u svijetu preko pet odsto.
"To je i do edukacije stanovništva i brzog prepoznavanja simptoma, da se u što kraćem roku dođe u bolnicu da se primi trombolitička terapija, zbog čega je važno masovno upoznavanje populacije da se prepoznaju simptomi i da se radi na prevenciji moždanog udara", ocijenio je Maksimović i dodao da je Bolnica “Sveti vračevi” u svrhu edukacije stanovništva izradila letak sa osnovnim informacijama o simptomima i prevenciji moždanog udara koji su dijeljeni građanima.
Direktor Bolnice Zlatko Maksimović rekao je da je odziv na akciju odličan i u izjavi novinarima najavio nastavak ulaganja ove zdravstvene ustanove u kadar i opremu.
"Znanje i zdravlje nemaju cijenu, a mi nastojimo da pravimo iskorake u svim granama medicine. Pored kardiologije, značajno smo uložili i u razvoj hirurgije uvođenjem novih procedura i dodatnom edukacijom našeg kadra u Švajcarskoj. U našoj Bolnici već se rade operacije karotida, a pored naših ljekara angažovan je i prof. dr Marko Dragaš, poznati stručnjak za vaskularne bolesti iz Kliničkog centra Srbija. Nastavljamo sa ulaganjem u kadar, znanje i opremu na neurologiji, gdje uskoro uvodimo i nove dijagnostičke metode", rekao prvi čovjek bijeljinske bolnice.