Vijesti

ZAPAŽENO UČEŠĆE LJEKARA IZ BIJELJINSKE BOLNICE NA IX KONGRESU KARDIOLOGA U SARAJEVU

Objavljeno 17.10.2022.
News cover image

Kardiološki tim Bolnice “Sveti vračevi” predvođen direktorom ove zdravstvene ustanove prof. dr Zlatkom Maksimovićem imao je značajno učešće na Devetom mađunarodnom kongresu kardiologa održanom od 13. do 16.oktobra u Sarajevu u organizaciji Udruženja kardiologa BiH.

Kongres je okupio eminentne stručnjake iz BiH, Republike Srpske, Srbije, Hrvatske, Njemačke, Makedonije, Slovenije, Egipta, Norveške, SAD-a, Turske i Engleske koji su iznijeli najnovija dostignuća u dijagnostici, prevenciji i terapiji kardiovaskularnih oboljenja. Bijeljinska bolnica je na kardiološkom skupu u Sarajevu dobila posebne pohvale i priznanja za napredak u oblasti kardiologije u protekle dvije godine.
Veliku pažnju stručne javnosti izazavlo je predavanje prof. dr Lazara Angelkova, šefa Pejsmejker centra Bolnice “Sveti vračevi“ -Mogućnost krioablacije plućnih vena u sadašnjosti i budućnosti.
Prof. Angelkov je govorio o primjeni krioablacije u liječenju atrijalne fibrilacije kao odličnoj metodi koja se uspješno koristi u bijeljinskoj bolnici, a koja pokazuje znatne prednosti u odnosu na druge metode.
Iskustva iz bijeljinske bolnice u dijagnostici i liječenju pacijenata sa kardiološkim bolestima, uz prikaze slučaja, prenijeli su dr Aleksandar Janjičić, načelnik Odjeljenja za internističke grane i dr Vladimir Đurić, specijalista interne medicine i subspecijalsita kardiologije. Napredak u oblasti kardiologije u bijeljinskoj bolnici predstaviljen je kroz rad prof. dr Zlatka Maksimovića, direktora ove ustanove u kojem je istaknut značaj prepoznavanja potreba stanovništva za liječenjem kardioloških bolesti, zatim ulaganje u opremu i znanje, timski rad i postignute rezultate za potekle dvije godine.
Pokrovitelj Kongresa je Akademija nauka BiH sa aktivnim učešćem Odbora za kardiovaskularne bolesti.