Vijesti

ZAHVALJUJEMO VOLONTERIMA CRVENOG KRSTA NA POSJETI I DONACIJI

Objavljeno 19.09.2023.
News cover image

U okviru Nedjelje borbe protiv tuberkuloze, Gradska organizacija Crvenog krsta Bijeljina donirala je higijenske pakete i pakete zdrave hrane oboljelim od plućnih bolesti koji se liječe na grudnom odjeljenju bijeljinske bolnice.

Dr Nemanja Janković, pomoćnik direktora, izjavio je da trenutno troje bolesnika prolazi kroz liječenje od tuberkuloze u bijeljinskoj bolnici, pri čemu je njihovo stanje stabilno. On se zahvalio volonterima Crvenog krsta na lijepom gestu kojim pokazuju brigu za dobrobit naših pacijenata.
Tuberkuloza je danas izlječiva bolest, ali ukoliko se zapusti može da dovede do brojnih komplikacija, pa i smrtnog ishoda, istakao je dr Janković. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), oko jedne četvrtine svjetske populacije zarazi se bakterijom tuberkuloze, a samo 5 do 15 posto njih razvije aktivnu tuberkulozu. Ostali imaju infekciju, ali nisu bolesni i ne mogu prenijeti bolest. I infekcija tuberkulozom i samo oboljenje izlječivi su uz pomoć antibiotika.
Najbolja preventiva protiv TBC jeste održavanje zdravih životnih navika i životnih uslova.
Sekretar bijeljinske organizacije Crvenog krsta Aleksandar Savić je rekao da je današnja humanitarna akcija samo jedna u nizu aktivnosti koje Crveni krst iz Bijeljine provodi u okviru Nedjelje borbe protiv tuberkuloze.
„Donacija paketa predstavlja znak pažnje prema oboljelim od plućnih bolesti. Naše aktivnosti su usmjerene na prvenciji i podizanju svijesti o ovoj bolesti, posebno kod mladih. To je svrha našeg djelovanja“, rekao je on.
Gradska organizacija Crvenog krsta donirala je ukupno 11 paketa koji sadrže higijenske proizvode i zdravu hranu i jedan paket medicinskih maski za Odjeljenje pulmologije.