Vijesti

Трећи Међународни конгрес ХИСПА у Бијељини од 15. до 17. марта

Objavljeno 22.02.2024.
News cover image

Трећи међународни конгрес ХИСПА БХ „Заштита срца и крвних судова - свјетски резултати у регионалном окружењу - успјех ХИСПА програма“, одржаће се у Бијељини од 15. до 17. марта у организацији Удружења ХИСПА БХ (Удружење Центара за хипертензију и превенцију инфаркта и шлога), Свјетског удружења за васкуларно здравље - ИСВХ и Болнице „Свети Врачеви“ Бијељина, најављено је данас на прес конференцији одржаној у бијељинској болници.

Генерални покровитељ је предсједник Републике Српске Милорад Додик,  а покровитељи су и Министарство здравља и социјалне заштите РС, као и Министарство за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске. Научни скуп се одржава уз благослов патријарха Порфирија и у сарадњи са медицинским факултетима из  Бањалуке и Фоче.  

Предсједник Организационог одбора конгреса и директор Болнице „Свети врачеви“, проф. др Златко Максимовић истакао је да је задовољан организацијом, те изразио наду да ће конгрес постићи успјех као и прије двије године, када је конгрес посјетило више од 1000 људи.

“Бијељина постаје препознатљив центар у региону за организовање медицинских конгреса. Поред ХИСПЕ коју смо организовали прије двије године, имали смо конгрес о гојазности који је такође био изузетно добро посјећен и имали смо конференцију о вјештачкој интелигенцији. Сматрам да ћемо и овај пут одговорити задатку. Имамо еминентне предаваче из Француске, Израела, Грчке, Бугарске, Хрватске, Америке, Србије и наравно Републике Српске и Босне и Херцеговине“, рекао је Максимовић.

Он је напоменуо да је програм акредитован од стране Здравственог савјета Републике Српске као Међународни конгрес, што свакако доприноси здравственом сектору у Српској, али и у региону.

„Ми на сваком конгресу имамо закључке и препоруке. Прошли пут смо имали конгрес на тему Пост-Цовид ера, шта треба чинити везано за обољења првенствено крвних судова, а и других болести, тако да те препоруке пошаљемо одређеним министарствима, здравственим установама које се уврштавају у одређене водиче које издаје Министарство здравља“, рекао је Максимовић.

Проф.др Небојша Тасић,  предсједник Научног одбора, помоћник директора Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ Београд,  предсједник Свјетског удружења за васкуларно здравље  - ИСВХ и Удружења Центара за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога - ХИСПА рекао је да конгрес има мултидисциплинарни приступ, што је основа за превенцију и лијечење кардиоваскуларних обољења.

"Више се не лијечи посебно хипертензија, диабетес, дислипидемија, инфаркт или шлог, данас се лијечи кардиоваскуларни ризик. То је онај ризик да оболите и умрете од акутно кардиоваскуларног догађаја. Да бисмо лечили квалитетно наше пацијенте, да бисмо урадили тзв. персонализовану мултидисциплинарну превенцију, морамо користити програм активне и агресивне редукције фактора ризика и то је ХИСПА. ХИСПА је мултидисциплинарни приступ и ви ћете имати по други пут у Бијељини стручњаке различитих профила који ће приказати најновија достигнућа у области превентивне медицине и оно што је ретко забележено на просторима Балкана јесте ситуација где ћете у истој сали имати лекаре породичне медицине, специјалисте, субспецијалисте интерне медицине, затим кардиологије ендокринологе, реуматологе, нефрологе, психијатре и лекаре других специјалности који ће осветлити како заштитити људски организам и како спречити умирање од највећег убице и пошасти савременог човечанства а то су кардиоваскуларне болести, инфаркт и шлог од којих умире сваки други становник Републике Српске, Републике Србије и региона, рекао је Тасић.

Он је изразио је задовољство, што је проф. Златко Максимовић имао  стручну,  научну и менаџерску визију још прије 12 година када је превенцију ставио на пиједестал где она заиста и припада.   

"Ми данас убиремо плодове нашег рада од пре две године и зато је научни и стручни конгрес битан за један град, регион и државу. Зато што ће, не само закључци, него и научни радови са овог конгреса бити објављени у часопису “Биомедицинска истраживања” Медицинског факултета у Фочи. И коначно као круна свега су наше медицинске сестре и техничари који заједно са лекарима имати свој стручно-научни део и који ће показати да су не мање важни у процесу здравствене неге и едукације и да раде у саветовалиштима и амбулантама за кардиоваскуларни ризик. ХИСПА. Амбуланта ЈЗУ “Свети Врачеви” је светао пример како се активна превенција ради и како се у ствари припрема да што мање болесника дође у ангио салу”, навео је проф. Тасић.

У почасном одбору Конгреса су  српски цлан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и министар здравља и социјалне заштите др Ален Шеранић.

Партнерске организације из Републике Српске су:  Друштво доктора медицине, Удружење кардиолога, Удружење ендокринолога и дијабетолога, Удружење неуролога, Удружење доктора породичне медицине и Удржење пулмолога. Технички организатор конгреса је Агенција "Happy Travel" из Бијељине.