Vijesti

ODRŽANI MAJSKI PULMOLOŠKI DANI U BIJELJINI

Objavljeno 27.05.2023.
News cover image

U Bijeljini je od 25. do 27.05. održan 31. Međunarodni kongres najvišeg ranga "Majski pulmološki dani" kojem je prisustvovalo oko 140 stručnjaka iz ove oblasti i oko 30 iz farmaceutske. Ovaj stručni skup, koji se održava svake godine od 1992, imao je multidisciplinarni karakter jer je, osim odabranih tema iz pulmologije, predstavio i radove iz srodnih oblasti.

 
Direktor Bolnice “Sveti Vračevi” prof.dr Zlatko Maksimović na svečanom otvaranju u petak, rekao je da se na ovakvim kongresima može mnogo naučiti i čestitao organizatorima na odličnom programu kongresa.
“Veliko mi je zadovoljstvo što se ovako veliki skup dešava ovdje u Bijeljini, jer samo ovako ujedinjeni, možemo činiti da naše zdravstvo bude još bolje kako bismo postizali što bolje rezultate. Mi imamo sjajnu saradnju sa UKC Banjaluka, nedavno smo sa načelnikom pulmologije prof. Duronjićem imali aktivnosti u našoj bolnici. Svakako imamo značajnu saradnju i sa Institutom u Kamenici i sa Beogradom. To su ljudi od kojih smo učili i danas učimo. Zajedno možemo činiti da bude bolja medicina i u Bijeljini i u Republici Srpskoj”, rekao je Maksimović.
Profesor Milan Rančić iz Kliničko-univerzitetskog centra Klinike za pulmologiju Niš rekao je da pulmolozi postaju vrlo značajna karika u zdravstvenom sistemu, te naveo da je kovid donio nove izazove za pulmologiju u budućnosti.
"Jedan od organa gde su nastupila oštećenja usled kovida jesu pluća. Najčešće, čak i posle infekcije, ima slučajeva da sve nije gotovo, a to nas stručnjake obavezuje da istražimo koje su posledice, kako ih prepoznati, kako ih uspešno sanirati i lečiti", naveo je Rančić.
Predsjednik Udruženja pulmologa Srbije prof.dr Lidija Ristić rekla je da je postkovid era tek počela i da se mnogo toga naslućuje, ali mnogo toga treba i dokazati - kakve su posljedice kovida, šta je proizveo kod pacijenata i koje bolesti otkrio.
"Sve to traži duži period. Najbitnije je da se na ciljanim grupama ispitanika istražuje - kako se pogoršava njihova plućna astma, kako se pogoršava plućna fibroza, odnosno promjene na plućnom tkivu i o ovome će i biti riječi", navela je Ristićeva na svečanom otvaranju Kongresa.
Predsjednik Udruženja pulmologa/pneumopftiziologa Republike Srpske prof.dr Mirko Stanetić rekao je da pulmologija mora koračati velikim koracima u budućnosti i ukazao da je ekspanzija malignih oboljenja na ovim prostorima izuzetno prisutna.
"Susrećemo se sa mnogim nezaraznim, ali i malignim bolestima - astma, hronična plućna bolest, tuberkuloza, virusne infekcije. Ekspanzija malignih oboljenja na našim prostorima je izuzetno prisutna. Svaka od pomenutih bolesti doživjela je potpunu transformaciju u dijagnostičkom i terapijskom pristupu, a ono na čemu treba da radimo jeste da formiramo što veći broj klubova, udruženja kako bismo napravili što tješnju saradnju između nas i pacijenata. Tako smo formirali Udruženja oboljelih od karcinoma pluća", naveo je Stanetić.
➡️Kongres pulmologa održan je u etno selu Stanišići pod okriljem Udruženja pulmologa/pneumoftiziologa Republike Srpske
Ovaj skup je redovno praćen izdavanjem časopisa, kao i internet prezentacijom registrovanog časopisa www.respiratio.info.
Savjet za zdravlje pri Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštitite Republike Srpske akreditovao je "Majske pulmološke dane", kao internacionalni kongres najvišeg ranga.