Obilježen početak Sedmice dojenja

Objavljeno 01.08.2022.
News cover image

S ciljem zaštite i promocije dojenja, kao i pružanja podrške majkama da doje, svake godine se u svijetu u preko 170 zemalja obilježava Sedmica dojenja od 1. do 7. avgusta.

Dojenje je ključno za preživljavanje, prehranu, razvoj dojenčadi i male djece i zdravlje majki. Majčino mlijeko štiti novorođenčad od infekcija, pomaže razvijanje imuniteta, blagotvorno je za probavu i optimalan rast, a utvrđeno je da dojenje unapređuje bliskost majke i bebe, dok direktan tjelesni kontakt sa majkom doprinosi osjećaju sigurnosti i kasnijem psihosocijalnom razvoju. S druge strane, majke koje doje, imaju manje šanse od razvoja karcinoma dojke i jajnika.
Preporučeno je isključivo samo dojiti bebu do navršenih šest mjeseci života, a potom nastaviti uz dohranjivanje do druge godine života ili duže, ukoliko to odgovara i mami i bebi, istaknuto je na savjetovanju majki u JZU Bolnica "Sveti vračevi".
Aleksandra Jovanović (34) je ovih dana na svijet donijela djevojčicu Tijanu a prije osam i po godina u našoj ustanovi rodila je i sina Stefana. Za prvi podoj, vezu koja se tada razvila između bebe i nje, Aleksandra ne nalazi riječi kojima bi taj osjećaj i emocije mogla da opiše. Kaže, to se ne može uporediti ni sa čim.
- Majke ranije nisu bile toliko upućene, mnogo manje su znale o značaju dojenja i nisu imale toliko razvijenu svijest koliko je uopšte to važno. Koliko je bitan taj prvi dodir majke i djeteta...
Strah za bebino zdravlje i napredak je majčin najveći neprijatelj. Dovoljna je mala sumnja da se izgubi samopouzdanje a Aleksandra je to doživila, nakon što je primijetila da beba sporije dobija na težini. To je onaj trenutak sa kojim se mnogo majki susrelo.
-Prvu bebu nisam dojila dugo upravo iz razloga što sam bila neupućena i napravila sam grešku kada sam rekla – nemam kvalitetno mlijeko, mojoj bebi to nije dovoljno. Bila sam mlađa, vodila sam se linijom manjeg otpora. Nisam se dovoljno informisala a ni javnost nije toliko bila zainteresovana da mladim majkama pomogne. Sada je veća podrška i ljekara, medicinskog osoblja ali i porodice, priča Aleksandra.
Poručila je svim majkama i ženama koje planiraju trudnoću da budu istrajne, da ne posustaju.
- Dojenje je dar prirode, a majčino mlijeko je najbolji izbor hrane za novorođenče. Višestruka je korist dojenja od zdravstvene, emocionalne, pa i materijalne. Uz čestitke za proširenje porodice, svim porodiljama upućujem savjet da svojim bebama ne uskraćuju savršen biološki dar – majčino mlijeko, rekao je prof. dr Zlatko Maksimović, direktor Bolnice “Sveti vračevi”, koji se pridružio obilježavanju Sedmice dojenja na ginekološko – akušerskom odjeljenju.
- Sa dojenjem se počinje odmah neposredno poslije porođaja u prvom satu nakon obrade bebe. Vrlo je važna podrška svih nas – osoblja bolnice u početku a zatim i supruga, porodice i društva, naveo je šef Odsjeka za akušerstvo dr Milivoje Pelemiš i dodao da mlijeko najviše pomaže da se beba razvija i u fizičkom i u psihičkom smislu, a beba preko mlijeka dobija posebnu zaštitu od majke koja se zove imunoglobulini a koji bebu štite od raznih bolesti.
Dr Pelemiš kaže da imamo majki koje ne žele da doje, najčešće iz bojazni da će se promjeniti oblik grudi, neke se žale da im je bolno, međutim, zato ističemo važnost prvog podoja. Većina majki promjeni mišljenje nakon prvog podoja. Među njima se stvori neka posebna, neraskidiva veza i većina majki uspostavi i prihvati laktaciju i dojenje.
-Vrlo je važno ostvarenje kontakta bebe sa dojkom, veza bebinih usta i majčine bradavice dovodi do lučenja oksitocina, a oksitocin luči mlijeko, pojasnila je glavna sestra Odjeljenja, Jasminka Jović.
Kod prvorotke mlijeko nadolazi u većim količinama od trećeg do petog dana a kod drugorotke od drugog do četvrtog. Bebi je u prvim satima potrebno tek par mililitara mlijeka i nije stvar u količini, bebin želudac je mali, već je stvar u kvalitetu. I to prvo majčino mlijeko je nazdravije.
Osoblje Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo i neonatologiju bijeljinske bolnice prošlo je niz obuka na temu promocije dojenja kao najzdravijeg načina ishrane novorođenčadi. Nakon obuke, Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo je sredinom novembra 2021. Agencija za sertifikaciju, akreditaciju i unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite Republike Srpske /ASKVA/ a u sklopu UNICEF-og projekta "Akreditacija bolnica – prijatelji beba" dodijelila punu akreditaciju – bezuslovnu.
Stručnu pomoć i savjete u vezi dojenja majke mogu dobiti na broj telefona 055/415-555 lokal 2203 od 07 do 15 časova i na lokal 1220.
U porodilištu bijeljinske Bolnice u julu mjesecu rođeno je ukupno 99 beba. Na svijet je došao 61 dječak i 38 djevojčice, što je za 13 beba više u odnosu na juli mjesec prošle godine. Među novorođenim bebama je i jedan par blizanaca.
Novorođene bebe i njihove majke osjećaju se dobro a mi im želimo dobro zdravlje, bezbrižno odrastanje i život pun ljubavi i sreće. Srećnim roditeljima od srca upućujemo iskrene čestitke.