OBILJEŽEN 14. NOVEMBAR, DAN BORBE PROTIV DIJABETESA - Dijabetes poprima epidemijske razmjere

Objavljeno 14.11.2022.
News cover image

Bolnica “Sveti vračevi” danas je, zajedno sa Udruženjem “Diabeta”, obilježila Svjetski dan borbe protiv dijabetesa preventivnim pregledima ispred zgrade bolnice.

Građani su imali priliku da izmjere šećer u krvi i krvni pritisak i, ono što je najvažnije, da dobiju savjet endokrinologa. Ističući važnost prevencije za rano otkrivanje i liječenje, prim dr Mladen Blagojević, internista -ednokrinolog je naveo da se dijabetes sve češće javlja kod mlađih osoba, te da ova pojava dobija i epidemijslke razmjere.

“Na Kongresu Udruženja endokrinologa i dijabetologa Republike Srpske održanom prošle godine rečeno je da je veći broj pacijenata u Srpskoj preminuo od kompikacija dijabetesa tipa 2, nego od kovida. Nažalost, moje kolege i ja svjedoci smo da je dijabetes bolest koja sve više poprima epidemijske razmjere i kod mlađih ljudi”, rekao je Blagojević.

Blagojević je istakao da medicina danas raspolaže savremenom terapijom koja omogućava da se bolest drži pod kontrolom, ali da je prevencija ono na šta je potrebno staviti akcenat. Prevencija dijabetesa je promocija zdravog načina života, a na prvom mjestu je pravilna ishrana, redovna fizička aktivnost i regulisanje tjelesne težine.

Kada je riječ o nasljednom dijabetesu tipa 1, prim. dr Draženka Subotić, pedijatar – endokrinolog, navodi da je to najčešće endokrinološko oboljenje u djetinjstvu.

“Od pet do 10 odsto svih endokrinoloških oboljenja kod djece zauzima dijabtes tipa 1. Najčešće se otkriva od četvrte do šeste, odnosno, od 11 do 14 godine života. Dijabetes se javlja kod djece koja imaju genetsku predispoziciju i složen je odgovor na faktor djelovanja sredine. Rezultat toga je autoimunski proces koji dovodi do propadanja beta ćelija pankreasa, a to u daljem toku dovodi do potpunog nedostatka insulina, hormona koji reguliše promet šećera u organizmu”, objasnila je dr Subotić.

Ona je navela da je dijagnoza dijabetesa veoma jasna i da se postavlja na osnovu kliničke slike i laboratorijskih nalaza. Poliurija – pojačano mokrenje, polidipsija- pojačana žeđ i pojačan apretit uz gubitak kilograma, karaktrističan je “trijas” kod ove bolesti uz laboratorijski nalaz sa povišenim vrijednostima šećera u krvi.

Do 30 odsto svih novotkrivenih dijabetičara tipa 1 kod djece ima izražene simptome dijabetesene ketoacidoze, vrlo ozbiljnog stanja, za koje je potrebno zbrinjavanje u Jedinici intenzivnog liječenja.

Dr Subotić je navela da je najvažnije djecu i roditelje pravilno edukovati o načinima aplikacije lijeka, prepoznavanja simptoma hiperglikemije, ali i naglog pada šećera u krvi, hipoglikemije, koja se ne smije zanemariti, pravilnoj ishrani i fizičkoj aktivnosti.

"Uz podršku menadžmenta Bolnice, na čelu sa prof. dr Zlatkom Maksimovićem, redovno radimo na edukaciji, a današnji dan je prilika da skrenemo pažnju javnosti na ovaj sve veći zdravstveni problem", istakla je prim. dr Draženka Subotić.