Vijesti

DANI PORODIČNE MEDICINE U BIJELJINI

Objavljeno 06.10.2023.
News cover image

Dvodnevna manifestacija 18. dani porodične medicine svečano je otvorena večeras u Etno selu Stanišići u organizaciji Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske.

Prvo predavanje održao je prof. dr Zlatko Maksimović, direktor bijeljinske bolnice na temu „Upravljanje promjenama – Rad u kriznim situacijama“. Maksimović je uputio čestitke na dobroj organizaciji i istakao da je porodična medicina stub primarne zdravstvene zaštite.
„Kao dugogodišnji direktor doma zdravlja učestvovao sam u implementaciji porodične medicine i znam koliki je njen značaj u medicini uopšte. Ne može biti dobra primarna medicina bez dobro organizovane porodične medicine, jer je ona stub primarne zdravstvene zaštite. Bolnica u Bijeljini ima odličnu saradnju sa primarnom zdravstvenom zaštitom i vjerujem da će tako biti i u narednom periodu“ rekao je direktor bijeljinske bolnice prof.dr Zlatko Maksimović.
Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Milan Latinović rekao je da je model porodične medicine u Srpskoj organizovan prema konceptu modernih zdravstvenih sistema koji uključuju promociju zdravlja i prevenciju bolesti.
"Pored usluge koju smo u ranijim sistemima imali, a odnose se na liječenje, dijagnostiku i rehabilitaciju, timovi porodične medicine imaju obavezu da pružaju i usluge promocije zdravlja i prevencije bolesti, što su koncepti modernih zdravstvenih sistema", rekao je Latinović novinarima.
U ime organizatora dvodnevne konferencije sa međunarodnim učešćem, predsjednik Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske prim.dr Draško Kuprešak je naveo da je cilj okupljanja više od 250 učesnika da se najnovija naučna saznanja približe domaćim doktorima.
"Slogan konferencije `Budi spreman - odgovori na izazove` na simboličan način ukazuje da se nalazimo u specifičnoj situaciji, u dobu globalizacije, digitalizacije, vještačke inteligencije i društvenih mreža", rekao je on.
Kuprešak je istakao da se doktori porodične medicine moraju ojačati kvalitetnim i sveobuhvatnim znanjima i novim vještinama, kako bi mogli da odgovore na potrebe građana.
Učesnici će na konferenciji prenijeti novosti u zdravstvu iz Holandije, Portugala, Južne Koreje, video-linkom i iz Hrvatske, iz Srbije, Republike Srpske i Federacije BiH.