Vijesti

БЕСПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ КОЖЕ НА МЕЛАНОМ

Objavljeno 28.05.2024.
News cover image

У ЈЗУ Болница „Свети Врачеви“ обиљежена Европска седмица борбе против меланома

 
Бијељинска болница је и ове године превентивним дерматолошким прегледима обиљежила Европска седмицу борбе против меланома у циљу подизања свијести јавности о меланому и откривању других сумњивих лезија у најранијем стадијуму. Због пораста броја обољелих од меланома у свијету, као најмалигнијег карцинома у хуманој патологији, акција превентивних прегледа била је фокусирана на важност ране дијагнозе.
Др Мирица Стојсављевић, шеф Одсјека за дерматовенерологију навела је податак да је за протеклих годину дана у бијељинској болници обављено 900 дермоскопских прегледа.
“Меланома дан организује се у скоро свим европским земљама, а у нашој установи већ дуже од деценије. Велика пажња се поклања превентивним прегледима са акцентом на малигна обољења коже, посебно на меланом”, рекла је др Стојсављевић и додала да је меланом један од ријетких тумора који је лако уочљив и не би требало дозволити да нам угрози живот.
Најагресивнији рак коже у сталном порасту
Ризико фактори за појаву меланома су генетика и неконтролисано излагање сунчевим зрацима чији је УВ индекс у порасту. Стручњаци савјетују најприје физичку заштиту од сунца, да се избјегава излагање сунцу у најтоплијем дијелу дана односно у периоду од 12 до 16 часова, те да се користе креме са високим заштитним факторима и строго избјегава употреба соларијума.
Рак коже је најчешће дијагностикована врста рака на свијету. Обично је узрокован несигурним и учесталим излагањем сунчевим УВ зрачењем које продире у кожу и оштећује је. Канцерозне лезије се обично јављају на регијама коже које су најизложеније сунцу. То су лице, уши, надланице и подлактице.
Најучесталији је код особа изнад 50 година али се може јавити и код млађих а уколико се рано дијагностикује постоји веома висока шанса за његово изљечење. Томе помаже самопреглед, познавање фактора ризика и редован преглед дерматолога!
У оквиру прошлогодишње кампање Еуромеланома у Републици Српској обављено је 700 бесплатних дерматолошких прегледа и том приликом откривен је 141 случај малигнитета коже.