Vijesti

24.OKTOBAR –SVJETSKI DAN BORBE PROTIV KARCINOMA DOJKE “MISLIMO NA VRIJEME NA NAŠE ZDRAVLJE”

Objavljeno 24.10.2022.
News cover image

Predavanjem ljekara iz JZU Bolnica “Sveti vračevi” i bijeljinskog Doma zdravlja u Gradskoj biblioteci, Udruženje žena oboljelih od karcinoma dojke “Gea” iz Bijeljine obilježilo je 24.oktobar- Svjetski dan borbe protiv karcinoma dojke.

“Poruka koju bih uputila svim ženama jeste da na vrijeme misle o svom zdravlju i da bi svi trebali da radimo na buđenju svijesti o značaju preventivnih pregleda kao prvog koraka u borbi protiv karcinoma dojke, jednog od vodećih malignih bolesti u svijetu”, poručila je predsjednica Udruženja “Gea” Sanja Drinić u obraćanju medijima.

U ime direktora JZU Bolnica “Sveti vračevi” prof. dr Zlatka Maksimovića, koji je zbog obaveza bio spriječen da prisustvuje predavanju, prisutne je pozdravila pomoćnik direktora za konzervativne grane primarijus dr Nela Mitrović, koja je tom prilikom istakla da je Bolnica u posljednje dvije godine mnogo uložila u nabavku nove opreme za dijagnostiku.

 “Bolnica sada ima tri CT aparata, jedan 128 slajsni, dva aparata za magnetnu rezonancu i najdalje za dva mjeseca počećemo sa magnetnom rezonancom dojke što će mnogim ženama omogućiti bržu dijagnostiku i praćenje bolesti. Od prošle sedmice u fukciji je i digitalni mamograf”, navela je Mitrovićeva.

“Karcinom dojke je izlječiv, ako se otkrije u ranoj fazi bolesti i potrebno je da svaka žena poslije 40-te godine života uradi prvi mamografski pregled, a od 50 do 70 godine mamografski pregled bi trebalo da bude obavezan na dvije godine u cilju prevencije karcinoma.”, rekao je dr Milan Arsenović, specijalista ginekologije u Domu zdravlja Bijeljina.

 Dr Jelena Marić, radiolog iz Bolnice “Sveti vračevi” objasnila je prednosti i nedostatke određenih dijagnostičkih procedura u ranom otkrivanju karcionoma dojke.

“Iako predstavlja “zlatni standard” u dijagnostici karcinoma dojke, mamografija je vrlo neosjetljiva dijagnostička metoda kod žljezdanih ili tkz. denznih dojki. Karakteristične su za mlađe osobe i one spadaju u rizičnu grupu. Evropsko udruženje za radiološku dijagnostiku dojke od ove godine izdalo je preporuke da se kod svih visokorizičnih žena uvijek uradi magnetna rezonantna mamografija”, pojasnila je dr Marić. Ona je navela da bi svaka žena trebala jednom mjesečno da obavi samopregled dojke.

 Onkolog iz Bolnice “Sveti vračevi” dr Biljana Marjanović kaže da je medicina mnogo napredovala u liječenju karcionam dojke, ali da je i dalje najvažnije u kojoj fazi bolesti se pacijentkinja javi.

“ Uvođenje dvojne HER dva blokade i imunoterapije donijelo je revolucionarne rezultate u liječenju ove maligne bolesti. Imamo uvezan sistem sa Centrom za radioterapiju i naše pacijentkinje ne čekaju na liječenje, ali prognoza prevashodno zavisi od toga u kojoj fazi bolesti se pacijentkinja javi ljekaru”, istakla je dr Marjanović.

 “Naša iskustva pokazuju da je tumor veličine do 1 centimetar izlječiv u procentu od 90 odsto. Samim hirurškim odstanjivanjem ne znači da smo liječenje završili, ali praksa pokazuje da je višegodišnje preživljavanje značajno veće. Posljednjih godina tkz.kor-biopsija, pod kontrolom ultrazvuka, postala je jedna od najvažnijih dijagnostičkih metoda u dijagnostici i terapiji suspektnih procesa dojke”, naglasio je dr Bojan Kenjić, specijalista opšte hirurgije iz bijeljinske bolnice.

 Svoja dugogodišnja iskustva iz prakse prisutnima je prenijela i radiolog iz Doma zdravlja dr Jela Aleksić uputivši snažnu poruku o značaju brige o zdravlju, a psihološki aspekt borbe sa malignom bolešću predstavila je psiholog Nevena Škorić.